La policia i els manifestants, cara a cara, davant el Parlament ucraïnès. (Foto: Reuters)
La policia i els manifestants, cara a cara, davant el Parlament ucraïnès. (Foto: Reuters)
Kíev/Moscou

Milers d'ucraïnesos continuen reclamant l'acord amb la UE, però el govern negocia el preu del gas amb Moscou

Els opositors ucraïnesos es continuen manifestant massivament al centre de Kíev per demanar una entesa amb la Unió Europea, al mateix temps que les autoritats del país negocien amb Moscou un acord bilateral i la revisió del preu del gas rus per a Ucraïna. Mentrestant, la UE envia a Kíev la número dos de Catherine Ashton per reunir-se amb representants del govern i de l'oposició.

RedaccióActualitzat

El govern d'Ucraïna ha enviat una delegació d'alt nivell a Rússia mentre l'oposició continua protestant al carrer per demanar l'Acord d'Associació amb la Unió Europea. Kíev i Moscou han començat les negociacions per impulsar la cooperació bilateral i revisar el preu del gas rus per a Ucraïna, després que el govern de Víktor Ianukóvitx renunciés divendres a firmar el pacte amb la UE. Una delegació ucraïnesa, encapçalada pel viceprimer ministre, Iuri Boiko, s'ha desplaçat a Moscou per intensificar les relacions econòmiques entre tots dos països, tal com ha dit el primer ministre rus, Dmitri Medvédev, un cop iniciada la trobada. Medvédev ha subratllat que Ucraïna continua sent un dels socis estratègics principals de Rússia.

Des del govern rus s'ha fet una crida als ucraïnesos per mantenir la calma i l'estabilitat. També ha denunciat la ingerència en els afers interns de Kíev per part de l'OTAN, que aquest dimarts va criticar l'actitud d'Ucraïna. El primer ministre d'Ucraïna, Nikolai Azarov, ha advertit mentrestant als opositors que castigarà qualsevol persona que vulneri la llei.

Més conciliador és l'alcalde de la capital ucraïnesa, Aleksandr Popov, que ha explicat que pensa fer tots els possibles per no utilitzar la força per treure de l'ajuntament els manifestants que ocupen l'edifici des de diumenge. Els opositors del moviment Svoboda (Llibertat) han convertit l'Ajuntament de Kíev en el seu "quarter general". Els ciutadans entren i surten de l'edifici, on s'organitza el lliurament de provisions dels milers de manifestants que continuen reclamant l'acostament a la Unió Europea.

De moment, la UE ha decidit enviar a Kíev la vicesecretària del Servei Europeu d'Acció Exterior, Helga Schimdt, per mantenir reunions amb representants del govern ucraïnès i de l'oposició. Schimdt participarà en nom de la cap de la diplomàcia de la UE, Catherine Ashton, a la trobada ministerial de l'OSCE que es farà dijous i divendres a la capital ucraïnesa.

 

Anar al contingut