Barcelona

Homs assegura en el simposi "Espanya contra Catalunya" que "la nostra voluntat és simplement la d'oferir arguments"

"Espanya contra Catalunya: una mirada històrica. 1714-2014" ha començat a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans. Després de la polèmica que ha generat, el conseller portaveu, Francesc Homs, ha assegurat, en la inauguració, que el simposi no té "cap pretensió d'imposar res".

RedaccióActualitzat

El discutit simposi "Espanya contra Catalunya: una mirada històrica (1714-2014)" ha començat a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans. Es tracta, segons els organitzadors, d'un fòrum científic en què, a partir de documents històrics i objectius, es vol demostrar com l'estat espanyol, des de la caiguda de Barcelona davant les tropes de Felip V, l'11 de setembre de 1714, ha exercit accions repressives contra Catalunya.

El conseller portaveu, Francesc Homs, que aquest dimecres acusava el PP i Ciutadans de voler "liquidar Catalunya" des d'una visió "imperialista", ha assegurat, en la inauguració, que el simposi no té "cap pretensió d'imposar res". "No ha estat mai el nostre estil ni el nostre nord", ha afegit. Segons Homs, "la nostra voluntat és simplement la d'oferir arguments, discutir-los, contrastar-los, saber que no hi ha una veritat, ni la veritat, i encara menys, de caràcter absolut".

Homs ha recordat que l'"afecte" dels catalans cap a Espanya "és una realitat ben viva" i ha lamentat "els intents d'alguns dirigents polítics d'utilitzar la història per guanyar una posició que per la via democràtica no han aconseguit". En referència a les denúncies a la fiscalia, Homs ha recordat que el 1980, per unanimitat, el Parlament va votar declarar l'11 de setembre la Diada Nacional per commemorar "la resistència activa enfront de l'opressió" del 1714. "No sé per què llavors no ens van enviar a la presó", ha afegit en to irònic.

També hi ha intervingut l'historiador Jaume Sobrequés, director del Centre d'Història Contemporània de Catalunya, que ha defensat que al llarg de la història hi ha hagut "animadversió" cap a Catalunya per part de diferents partits polítics i de "règims polítics diversos". Sobrequés ha assumit la responsabilitat del títol i del contingut del simposi, i n'ha desvinculat el govern. Per la seva banda, el president de l'IEC, Joandomènech Ros, ha qualificat de "gratuïta" la polèmica que ha despertat el simposi, ha assegurat que hi ha interessos polítics al darrere i que el prestigi dels ponents "no admet discussió".

Abans de la inauguració, un dels membres de la comissió organitzadora, Jaume Busqué, ha assegurat en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio" que les reaccions que ha suscitat l'esdeveniment són "desmesurades" i que, amb el títol, en cap cas buscaven generar polèmica, sinó "expectació i curiositat de caire científic".

Fortes crítiques molt abans de començar

Amb el procés sobiranista en marxa, el simposi ha provocat una intensa polèmica política molt abans de començar. Organitzat pel Centre d'Història Contemporània de Catalunya, un organisme de la Generalitat, ha estat denunciat a la fiscalia pel Partit Popular, Ciutadans i UPyD, que hi veuen un delicte d'incitació a l'odi.

També el govern espanyol l'ha criticat durament i, per la seva banda, la líder del PP Català, Alícia Sánchez-Camacho, que aquest dimecres va anunciar un fòrum "de la veritat" alternatiu, ha dit que cal dir "prou a les mentides" del president Mas.

A l'exterior de la seu de l'IEC, una vintena de persones s'han concentrat amb pancartes per mostrar el seu desacord amb l'enfocament del simposi.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut