Valdímir Putin, en la compareixença informativa d'aquest dijous.
Putin justifica l'ajuda de Rússia a Ucraïna. (Foto: Reuters)
Moscou

Putin accepta que Ucraïna firmi un acord d'associació amb la UE, si això no perjudica l'economia russa

Rússia no té inconvenient que Ucraïna firmi un acord d'associació amb la Unió Europea sempre que no es perjudiqui l'economia russa. Ho ha assegurat el president, Vladímir Putin, durant la tradicional compareixença informativa de balanç de l'any, i en plena disputa d'influències amb la UE per l'acostament a Ucraïna.

RedaccióActualitzat

El president rus, Vladímir Putin, desvincula l'ajuda al govern d'Ucraïna de les protestes proeuropees a l'exrepública soviètica. Segons Putin, calia ajudar una nació germana que travessa problemes econòmics. Així es justifica que Rússia hagi promès crèdits a Ucraïna per 15.000 milions de dòlars i li hagi rebaixat un 30% el preu del gas en plena disputa soterrada entre Moscou i la Unió Europea per mantenir o guanyar influència a l'antiga òrbita soviètica.

En aquest sentit, Putin assegura que no té cap inconvenient que Ucraïna i la UE firmin l'acord d'associació que fa uns dies va quedar suspès. Sempre, ha puntualitzat, que no es perjudiqui l'economia russa. El cap del Kremlin ho ha explicat durant la tradicional roda de premsa televisada per fer balanç de l'any, davant 1.300 periodistes.

El president rus ha subratllat que la decisió de rebaixar el preu del gas ha estat temporal, tot i que confia que s'arribi a un acord de cooperació a llarg termini en el sector energètic, amb el govern de Ianukóvitx.

En matèria armamentística, Vladímir Putin ha explicat en aquesta llarga compareixença informativa que el desplegament dels míssils nuclears tàctics Iskander a l'enclavament bàltic de Kaliningrad són la resposta de Rússia a l'escut antimíssils dels Estats Units. Putin ha advertit: "Ja vam anunciar que reaccionaríem davant l'amenaça de l'escut antimíssils nord-americà". Segons el president rus, "encara que l'Iskander és l'arma més efectiva del món en el seu segment, no és l'única via de defensa i reacció a les amenaces que veiem en el nostre entorn".

 

 

 

 

 

 

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut