Judici per la mort d'Isanta.
L'Alt Tribunal carrega contra la planificació d'Interior i la gestió dels recursos policials.
Berga

Condemnen la Generalitat a indemnitzar la família d'Isanta per deficiències de seguretat en el crim de la Patum

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya condemna la Generalitat a indemnitzar amb més de 110.000 euros la família de Josep Maria Isanta, assassinat durant les festes de la Patum de 2005. El tribunal entén que les mancances del dispositiu policial van afavorir el crim.

RedaccióActualitzat

Les mancances del dispostiu policial van afavorir la mort de Josep Maria Isanta en les festes de la Patum de 2005. Així ho conclou el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que condemna la Generalitat a indemnitzar la família.

La indemnització, de 110.475 euros, és per deficiències del dispositiu policial la nit dels fets. Segons la sentència, la nit dels fets hi va haver un funcionament "anormal i negligent" de les forces de l'ordre de Berga. D'una banda, el dispositiu policial planificat era insuficient, i de l'altra, es va retirar una patrulla dels Mossos estàtica que fins la vigília estava situada al passeig on es feia el concert. Aquest últim fet va deixar la zona "totalment desprotegida".

El TSJC retreu a Interior que el dispositiu desplegat la nit del crim -amb nou mossos a peu de carrer i dos a comissaria- "es va aprovar sense tenir en compte la celebració d'un esdeveniment tan rellevant com el concert promogut per associacions i grups juvenils de Berga".

Per a l'Alt Tribunal, en aquest cas hi va haver "una sinergia negativa" en l'actuació dels Mossos d'Esquadra"per una sèrie d'actuacions o omissions anòmales, incorrectes o defectuoses" del servei públic.

Mala gestió de les alertes

La sala contenciosa administrativa de l'Alt Tribunal també ha conclòs que hi va haver una "gestió deficient" de les trucades als serveis d'emergències, i això va impedir "un coneixement i una actuació ràpida dels serveis policials a la zona una vegada ja manifestats els disturbis".

La sentència detalla que, mitja hora abans de la trucada que va avisar a les 00.47 hores de l'apunyalament d'Isanta, una persona ja havia telefonat a la policia per alertar de la presència a la zona d'algú que duia una navalla. A les 00.51 hores els serveis d'emergències van rebre una segona trucada, però la sala de comandament dels Mossos a Manresa no va interpretar correctament la informació i va indicar a la patrulla mòbil que es desplacés a un lloc erroni. La zona dels incidents no es va identificar fins que hi va haver una tercera trucada a les 00.54 hores, on ja es parlava de baralla multitudinària amb armes i ganivets.

L'advocat de la família,  Carles Perdiguero, ha explicat que no és possible un recurs de cassació contra la sentència.

Josep Maria Isanta, veí de Berga, va morir assassinat el 2005 durant la Patum, mentre es feia un concert alternatiu. Isanta va morir apunyalat després que un grup de joves, entre els quals hi havia alguns menors, es va encarar i es va acabar barallant amb diversos assistents al concert.

Anar al contingut