Barcelona

La Comissió de Garanties del PSC suspèn cautelarment els tres diputats díscols de l'executiva i el Consell Nacional

· La Comissió de Garanties del partit decideix suspendre cautelarment de l'Executiva i el Consell Nacional els tres diputats que van trencar la disciplina de vot la setmana passada.

· La comissió ha aplicat la mateixa mesura al membre del corrent crític Avancem Fabián Mohedano per haver assistit a un acte d'Esquerra.

RedaccióActualitzat

Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura, els tres diputats que dijous passat van trencar la disciplina de vot i van votar a favor de demanar el traspàs a la Generalitat de les competències per poder celebrar la consulta, queden suspesos cautelarment de l'executiva i el Consell Nacional del PSC.

La comissió ha decidit que els tres diputats quedin apartats temporalment dels òrgans de direcció i dels càrrecs que tenen dins del partit. D'aquesta manera, Geli i Elena hauran d'abandonar l'executiva nacional i els seus càrrecs a Girona i Vilanova i la Geltrú, mentre que Ventura haurà de plegar com a primera secretària del PSC a les Terres de l'Ebre. A més, tots tres queden fora del Consell Nacional.

Els tres diputats ja han rebut per correu electrònic la comunicació oficial de la comissió i preparen les seves al·legacions. El document de la Comissió de Garanties justifica la decisió "per la gravetat dels fets denunciats, per la significació pública dels militants i per la seva condició de membres de l'Executiva Nacional i del Consell Nacional". Aquesta decisió és "d'aplicació immediata" i implica "l'inici d'un expedient".

La suspensió cautelar es mantindrà en vigor, segons l'escrit, "durant la tramitació del present expedient i amb la limitació temporal prevista al Reglament de la Comissió de Garanties vigent". El president de la comissió, Joan Torres, ha deixat clar a la sortida de la reunió que la decisió s'ha pres per "unanimitat" i ha recordat que és l'inici d'un procés que es pot allargar.

Aquest dilluns, el secretari d'Organització del partit, Esteve Terradas, i el portaveu al Parlament, Maurici Lucena, han traslladat el cas a la comissió. En un comunicat, asseguren que ha quedat "patent" que els tres diputats van vulnerar l'acord del Consell Nacional del 17 de novembre, que va tenir el suport del 84% dels membres del màxim òrgan de direcció entre congressos.

Aquest dimarts, la decisió del grup parlamentari

Pel que fa al grup parlamentari, que ha de decidir sobre la continuïtat d'Elena, Geli i Ventura, la direcció es reunirà aquest dimarts i decidirà si sanciona els tres diputats i, en cas afirmatiu, si es tracta de sancions econòmiques o si se'ls expulsa del grup parlamentari.

El reglament no recull la possibilitat de l'expulsió, tot i que deixa clar que la direcció del grup té potestat per prendre qualsevol decisió de caràcter polític. En cas que els tres diputats fossin expulsats del grup, passarien a ser considerats no adscrits i el PSC passaria a ser la quarta força parlamentària de la cambra amb 17 diputats.

La Comissió de Garanties del partit ha decidit per a Elena, Geli i Ventura la mateixa mesura que ha aplicat al membre del corrent crític Avancem Fabián Mohedano per haver assistit a un acte d'Esquerra el mes de desembre.

De moment, les tensions internes del PSC han començat a impregnar les primàries a l'Ajuntament de Barcelona i el president del grup municipal del PSC, Jordi Martí, ha advertit que, "si hi ha una sola expulsió" retirarà la seva candidatura.

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut