Malàisia

Malàisia informa els familiars que l'avió desaparegut es va estavellar i que no hi ha supervivents

Setze dies després de la desaparició del vol MH370 de Malaysia Airlines, s'ha arribat oficialment a la conclusió que l'aparell es va estavellar i que no hi ha supervivents. El primer ministre diu que la zona on es creu que hi ha l'avió és massa lluny de cap indret on poder aterrar.

RedaccióActualitzat

Setze dies després de la desaparició del vol MH370 de Malaysia Airlines, s'ha arribat oficialment a la conclusió que l'aparell es va estavellar i que no hi ha supervivents. Que se sàpiga, encara no s'ha trobat l'avió, però el primer ministre malaisi, Najib Razak, ja ha fet saber als familiars de les víctimes que no hi ha motiu per mantenir l'esperança de trobar amb vida els 239 passatgers.

La manera com s'ha donat la notícia a les famílies de les víctimes ha generat polèmica. La via escollida ha estat a través d'un missatge al telèfon mòbil. De la seva banda, la companyia aèria, Malaysia Airlines, ha emès un comunicat afirmant que aquest dimarts continuarà el dispositiu per trobar l'aparell.

Fins ara, des de diversos satèl·lits i també des d'alguns avions, s'han vist objectes a l'oceà Índic que podrien molt ben ser de l'aparell desaparegut. Aquest mateix dilluns avions australians han trobat un objecte circular de "color gris o verd" i un altre de "rectangular de color taronja" que s'afegeixen als que s'han vist els últims dies en una zona d'uns 2.500 quilòmetres al sud de la costa australiana. També un avió xinès ha detectat un objecte "relativament gran" i d'altres més petits i de color blanc flotant per la mateixa àrea. Un vaixell de la marina d'Austràlia navega amb rumb a aquestes localitzacions amb la intenció de poder trobar els objectes i determinar si, efectivament, corresponen al MH370.

Arribar a la zona que indiquen els satèl·lits i avions no és fàcil. És una zona molt remota. Aquest fet és justament una de les raons que han servit a Razak per arribar a la conclusió que no es confia gens a trobar ningú amb vida. El primer ministre ha afirmat que la zona és massa lluny de cap indret on pugui aterrar un avió.

La desaparició de l'avió ha esdevingut un misteri. Primer, perquè no sembla gens senzill que es pugui perdre el rastre d'un avió així com així, i segon, per les dificultats que s'estan trobant experts de diversos països que col·laboren en les feines de rastreig per localitzar-lo.

El vol MH370 va sortir dissabte 8 de març de Kuala Lumpur amb destí Pequín i menys d'una hora després de l'enlairament se'n va perdre el rastre. No se sap què va poder fallar, per això pren força la hipòtesi que algú va apagar els sistemes de comunicació de l'aparell, la qual cosa ha alimentat la teoria del segrest o el sabotatge.

Tot plegat es podrà determinar si es troben les caixes negres de l'avió. Aquest és ara un dels principals objectius dels equips implicats en l'operació, ja que la bateria que els dóna el senyal de localització té una autonomia d'aproximadament un mes. Si no troben abans les caixes negres, trobar resposta a totes els interrogants serà cada cop més difícil.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut