Los Angeles

Fabriquen pròtesis impreses en tres dimensions per a víctimes de mines antipersona

Una fundació nord-americana comença a aplicar aquest projecte al Sudan del Sud

RedaccióActualitzat

S'estén l'aplicació de la impressió en tres dimensions. I cada vegada està més a l'abast de tothom. El sistema en 3D es fa servir per fer maquetes i prototips, però també per pal·liar problemes mèdics. Un grup d'informàtics, metges i enginyers nord-americans han aconseguit produir pròtesis per a persones amb amputacions.

Les guerres al Sudan del Sud han deixat més de 50.000 persones amb cames o braços amputats, entre elles molts nens. El Daniel tenia 14 anys quan una bomba li va destruir els dos braços. La fundació nord-americana Not Impossible --No és impossible-- li va tornar l'esperança. Van arribar al país el novembre passat amb tres impressores de tres dimensions i el material necessari per construir un laboratori on dissenyar i fabricar una pròtesi del seu braç esquerre. Després de moltes proves i ajustos, el Daniel aconseguia menjar tot sol després de dos anys.

A partir d'aquest cas, tot l'equip implicat va ensenyar els programes i el funcionament de les impressores al personal local perquè, quan marxessin, continués fabricant pròtesis a molt baix cost i en molt poc temps. Des del novembre passat ja se n'han beneficiat quatre joves més. La idea de l'organització és que aquests coneixements i experiència es traslladin arreu del món, on, ara mateix, les penúries econòmiques fan impossible que tothom que ho necessiti tingui una pròtesi.

El sistema en 3D també es va utilitzar fa un mes en una operació molt complicada. Una dona holandesa de 22 anys va rebre un implant complet de crani. La pròtesi es va crear amb l'ajuda d'una impressora en tres dimensions fabricada per una empresa australiana.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut