Madrid

Catalunya podrà recuperar les taxes judicials després de l'aval del Constitucional

El TC beneeix aquest impost però tomba l'euro per recepta

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional ha avalat el cobrament de taxes judicials per la Generalitat. L'alt tribunal ha rebutjat el recurs que el govern espanyol va presentar contra aquesta mesura, amb la qual la Generalitat preveia recaptar entre 15 i 20 milions d'euros anuals.

El TC ha sentenciat que les taxes s'ajusten a la Carta Magna. Els impostos permeten cobrar 120 euros per la prestació de serveis personals i materials de l'administració de justícia a Catalunya.

El tribunal descarta que les taxes espanyola i catalana gravin la mateixa cosa. En aquest sentit, argumenta que les primeres es destinen a "l'exercici de la potestat jurisdiccional", que és exclusiva de l'Estat, mentre que les segones són per a "mitjans i personal" que són competència autonòmica.

Oriol Rusca, degà del Col·legi d'Advocats de Catalunya, considera "absurd" distingir entre aquests factors "perquè un jutge sense ordinador, ni papers ni oficials, no fa res, i tota una oficina judicial sense jutge, tampoc fa res", ha afirmat en declaracions al canal 324. 

Rusca ha remarcat que les taxes provoquen "desigualtat i impotència" perquè la gent que pensa que té raó i vol reclamar un dret va als tribunals i veu "que no pot pagar aquest servei i demanar el que és de justícia per ell". 

El govern espanyol hi va recórrer juntament amb l'euro per recepta, una altra taxa aplicada pel govern d'Artur Mas. En aquest cas, el TC ha donat la raó a l'executiu de Mariano Rajoy i es remet a l'article 149 de la Constitució. El govern de CiU ha destacat que aquesta taxa és fruit de les retallades "imposades" des de La Moncloa.

Totes dues taxes estan suspeses des del gener del 2013, quan la justícia va admetre a tràmit el recurs sobre el qual ara s'ha pronunciat.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut