Mariano Rajoy en la clausura del Cercle d'Economia de Sitges.
Mariano Rajoy en la clausura del Cercle d'Economia de Sitges.
Sitges

El govern de Madrid engega la maquinària de reformes i anuncia noves mesures en àmbits com el fiscal i l'ocupació

Mariano Rajoy anuncia des de Sitges nous paquets de mesures en àmbits com el fiscal i l'ocupació

RedaccióActualitzat

El president espanyol ha tancat aquest dissabte la XXX Reunió del Cercle d'Economia de Sitges anunciant una llarga llista de plans i mesures econòmiques que el seu govern vol implantar en els pròxims mesos. S'engega així la maquinària reformista en àmbits com el fiscal o l'ocupació després de l'aturada que han suposat les eleccions europees.

Davant de prop de 200 empresaris, Mariano Rajoy ha anunciat una rebaixa del tipus nominal de l'impost de societats del 30 al 25% per millorar la competitivitat de les empreses. Una reducció que es farà, ha explicat, en dues etapes, la primera de les quals afectarà ja els impostos de l'any vinent. Aquest anunci s'emmarca en la reforma fiscal que ha d'entrar en vigor l'any que ve, la idea general de la qual és, segons Rajoy que baixin els impostos.

El president espanyol també ha promès per a abans de l'estiu un nou paquet de mesures per afavorir l'ocupació, que inclourà la modernització dels serveis públics d'ocupació, la reforma del sistema de formació i el pla d'implantació de la garantia juvenil. Rajoy assegura que el moment actual és "vital" per accelerar la reincorporació de l'elevat nombre de desocupats al mercat de treball perquè participin de la reactivació econòmica.

I és que el cap de l'executiu insisteix que la millora de l'evolució del mercat laboral ja no és un fenomen conjuntural, sinó estructural, i ha augurat que la setmana entrant es tindran "dades favorables, desconegudes en molt de temps" d'atur registrat i afiliacions de la Seguretat Social.

Els anuncis no s'han acabat aquí. Rajoy també ha parlat de l'aprovació, en el Consell de Ministres de divendres que ve, d'un pla de mesures per al creixement, la competitivitat i l'eficiència que desenvolupa una part del Programa Nacional de Reformes de 2014 presentat a Brussel·les. El pla pretén mobilitzar una inversió de 6.300 milions d'euros, dels quals uns 2.670 milions provindrien de la iniciativa privada i 3.630 del sector públic sense augment de la despesa, hi hauria de permetre augmentar el crèdit a particulars i pimes i més recursos per a recerca i desenvolupament.

I encara un altre anunci, especialment satisfactori per al sector de l'automoció i per aquells que vulguin comprar-se un vehicle, la confirmació que el Pla Pive es renovarà. Rajoy no n'ha concretat la dotació econòmica, però si que ha afegit que també es posarà en marxa el pla PIMA Aire 4 per a vehicles comercials, així com un programa d'ajudes a la compra de vehicles elèctrics i un pla de renovació de la flota de vehicles pesants.

Rajoy ha posat sobre la taula moltes novetats en matèria econòmica però no ha variat gens ni mica la seva posició respecte a les relacions Catalunya-Espanya. En resposta a la petició de rebutjar l'immobilisme que li ha fet el president del Cercle d'Economia, Antón Costas, Rajoy ha insistit en la seva predisposició al diàleg i davant dels que alerten d'un xoc de trens ha assegurat que si això passa és perquè "algú va per la via equivocada".

Anar al contingut