El dirigent d'Esquerra Unida Willy Meyer.
El dirigent d'Esquerra Unida Willy Meyer. (Foto: EFE)
Madrid

Dimiteix l'eurodiputat Willy Meyer per la polèmica pels fons de pensions a través d'una SICAV

Meyer anuncia la decisió arran de la polèmica creada per la seva participació en un fons voluntari de pensions de l'Eurocambra formalitzat a través d'una SICAV a Luxemburg

RedaccióActualitzat

Quan fa només un mes de les eleccions europees, el dirigent d'Esquerra Unida Willy Meyer ha anunciat que dimiteix com a diputat del Parlament Europeu. La decisió l'ha pres arran de la polèmica creada per la seva participació en un fons voluntari de pensions de l'Eurocambra formalitzat a través d'una SICAV a Luxemburg i l'ha portat a terme l'endemà de donar-se de baixa d'aquest fons de pensions europeu.

En una roda de premsa convocada d'urgència a la seu d'IU, Meyer ha explicat que renuncia a l'acta de diputat al Parlament Europeu i als seus càrrecs executius en el partit perquè vol tenir una actitud "exemplar" i perquè és necessari "actuar amb coherència" i aclarir la polèmica que s'ha generat sobre el seu desconeixement que el fons estava vinculat a una societat d'inversió de capital variable, una figura controvertida perquè permet que grans quantitats de diners tributin un 1%.

Després de negar haver rebut pressions per part d'IU per presentar la dimissió, Meyer ha dit que es tracta d'una decisió molt meditada i que l'ha pres "pensant tan sols" en els afiliats d'IU i en el partit perquè "vénen temps electorals molt importants" i no vol fer soroll. El seu escó l'ocuparà ara Javier Couso, germà del càmera assassinat a l'Iraq

Meyer ha dit també des del seu compte a Twitter que deixa l'escó "per coherència" i "compromís polític".

Abans de fer-se pública la notícia, diversos dirigents d'IU ja asseguraven que Meyer no podia fer cap altra cosa que dimitir, tot i haver-se donat de baixa del fons, en què va fer aportacions del 2004 al 2009. I és que, per ells, és poc creïble que l'eurodiputat no sabés que aquest fons, que reportava al beneficiari el 50% del capital invertit, es formalitzava a través d'una SICAV.

La SICAV és una manera d'invertir col·lectivament, compartint riscos i guanys, però que a la pràctica és una forma de moure grans capitals amb una tributació molt baixa.

El Parlament Europeu ha afirmat en un comunicat que aquest pla de pensions subscrit per diversos eurodiputats és "absolutament legal".

L'Eurocambra ha explicat que es va crear el 1990 i amb seu a Luxemburg perquè allà hi ha la Secretaria General del Parlament Europeu, i des d'allà es gestionen els fons financers de la institució.

Es va posar en marxa perquè, aleshores, els sous i prestacions dels eurodiputats depenien de cada estat membre. A partir del 2009, però, amb l'entrada en vigor de l'Estatut de l'Eurodiputat, el salari i la cobertura social van passar a dependre de les institucions europees, i la Mesa del Parlament Europeu va decidir sortir del fons. Cada eurodiputat va haver de decidir si, de forma privada, continuava fent aportacions al pla o no.

Segons l'Eurocambra, entre els beneficiaris del pla també hi ha els caps del PP i el PSOE a Europa, Miguel Arias Cañete i Elena Valenciano, així com l'exeurodiputada socialista Rosa Díez, ara al capdavant d'UPyD. Algunes fonts asseguren que a hores d'ara hi ha una quarentena d'eurodiputats espanyols vinculats al fons de pensions, que en el seu moment àlgid, el 2008, va arribar a tenir 1.100 afiliats, la meitat dels quals diputats en actiu a l'Eurocambra.

Anar al contingut