Barcelona

Les pluges provoquen retards i cancel·lacions de vols i complica la mobilitat per tren i carretera

El 112 rep 123 trucades. A Sant Antoni de Vilamajor, un edifici s'ha desallotjat perquè un llamp ha incendiat una canonada.

El servei a l'R3 de Rodalies està interromput entre entre Ribes de Freser i Puigcerdà, i hi ha hagut una esllavissada a la C-13, a Rialp.

Dos bombers ferits en l'accident del seu camió quan anava a fer un servei.

RedaccióActualitzat

Protecció Civil ha activat aquest dilluns en alerta el pla especial d'emergències per inundacions Inuncat per la previsió de mala mar i pluges intenses sobretot a la meitat oest del país i a la Catalunya central. Al vespre, l'Inuncat s'ha rebaixat a fase de prealerta. La línia de tempestes s'ha desplaçat cap a l'est i ha afectat les àrees de Barcelona i Osona.

Fins a les set del vespre, el telèfon d'emergències 112 ha rebut 123 trucades, la majoria per baixos inundats, sobretot del Tarragonès, el Barcelonès, el Vallès Occidental i el Baix Penedès.

Una de les incidències més destacades ha passat a Sant Antoni de Vilamajor, al Vallès Oriental. Hi ha un edifici desallotjat perquè un llamp ha incendiat una canonada. L'edifici, de 3 plantes i situat al carrer Freixaneda d'aquesta localitat, ha hagut de ser desallotjat preventivament. Les 4 dotacions dels bombers que s'hi han desplaçat han apagat el foc al cap de mitja hora.

Precisament, quan un altre vehicle dels bombers es disposava a fer un servei, en aquest cas al Vendrell, el camió ha tingut un accident. Dels quatre bombers que ocupaven el vehicle, n'hi ha dos de ferits amb contusions al tòrax i la pelvis, segons ha pogut saber Catalunya Informació. 

Problemes al Prat i a la xarxa ferroviària

El temporal ha provocat retards de més de mitja hora en la majoria de vols que connecten diverses ciutats de l'estat i Europa amb l'aeroport del Prat de Barcelona. A les 12 del migdia del dilluns s'havien anul·lat una quinzena de vols, a les cinc de la tarda, la xifra era de quaranta-un vols cancel·lats. Aena ha activat el protocol de seguretat a causa de les fortes pluges i la caiguda de llampecs, per la qual cosa entre cada operació d'enlairament o aterratge d'aeronaus es deixa més espai de temps del que és habitual. Aquesta mesura ha provocat forts retards de fins a quatre hores en alguns vols, en general, els retards afecten totes les operacions i s'estendran previsiblement fins al final de la jornada.

D'altra banda, la caiguda d'un llamp sobre la catenària ha interromput el servei ferroviari a la línia R3 de Rodalies entre Torelló i Sant Quirze de Besora. Tot i això, la circulació a la línia R3 continua interrompuda entre Ribes de Freser i Puigcerdà per incidència en les instal·lacions de subministrament elèctric i s'ha habilitat un servei alternatiu per carretera entre aquestes estacions. En el tram des de la Tor de Querol fins a l'Hospitalet els trens circulen amb demores de 20 a 30 minuts.

Afectacions a la xarxa viària

Pel que fa a les afectacions viàries, hi ha hagut una esllavissada a la C-13 a Rialp i han caigut pedres al carril de pujada de la C-16, sortint del túnel de Berga en sentit nord. La mobilitat per carreters ha estat complicada als accessos a Barcelona aquest matí. Per descogestionar-lo, s'ha obert a tots els vehicles el carril busVAO de la C-58 d'entrada a Barcelona. Emergències ha recordat que cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit, a @transit i al web.


Protecció Civil recomana molta precaució si s'és a prop de lleres, rius i guals i en totes les activitats previstes en zones de muntanya i a les platges. En cas de tempesta forta, es recomana buscar aixopluc als punts més elevats i esperar que passi el pitjor moment de pluja. S'ha d'evitar travessar guals, rieres, torrents i rius perquè els cabals poden créixer de manera sobtada.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut