Jerusalem

L'assassinat dels tres joves israelians marca l'inici de l'actual escalada de tensió al Pròxim Orient

L'operació militar Marge Protector a la Franja de Gaza ha començat després de setmanes de tensió entre Israel i Hamas

RedaccióActualitzat

L'operació militar israeliana a la Franja de Gaza, batejada com a "Marge Protector", ha començat amb intensos bombardejos contra objectius a l'est i el sud de la Franja, que han causat almenys 18 palestins morts i una vuitantena de ferits. Israel ha advertit que aquesta operació contra el moviment islamista Hamas serà "llarga, contínua i dura" i s'intensificarà en els pròxims dies.

Després d'una setmana de discussions dins del gabinet sobre quina havia de ser la resposta a Hamas, l'operació ha començat la nit entre dilluns i dimarts. Fonts de la Franja indiquen que els atacs de l'exèrcit israelià es concentren en zones agrícoles on podria haver-hi túnels i que s'utilitzen per a llançar coets, a més d'habitatges de presumptes milicians.

Paral·lelament a l'operació militar, ha començat l'activitat política tant de palestins com d'israelians, en alguns casos per aturar els atacs i en altres per justificar-los. En un comunicat oficial, el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmmoud Abbas, ha demanat al govern israelià que aturi l'ofensiva i ha instat la comunitat internacional a implicar-se per evitar una escalada bèl·lica. La violència de les últimes hores, però, feia setmanes que s'estava covant.

El 30 de juny passat, poques hores després que es trobessin els cadàvers dels tres joves israelians desapareguts a Cisjordània divuit dies abans, el primer ministre, Benjamin Netanyahu, va reunir el gabinet especial de Seguretat. Aquella reunió va acabar sense cap acord ferm. L'ala més conservadora de la coalició de govern, representada pel ministre d'Exteriors, Avigdor Lieberman, o el de Finances, Naftalí Bennett, exigia una resposta contundent, mentre que el sector més moderat, on destaquen les veus de la titular de Justícia, Tzipi Livni, i el d'Economia, Yair Lapid, partidaris d'una acció mesurada.

Després dels funerals multitudinaris per als tres estudiants, celebrats en un ambient de dol nacional, les diferències van continuar i la situació va empitjorar quan, el 2 de juliol, va aparèixer en un bosc de Jerusalem oest un menor palestí assassinat després que un grup d'ultranacionalistes jueus el forcessin a entrar en un cotxe i el cremessin.

Gairebé simultàniament, van començar els primers bombardejos selectius israelians a Gaza i la resposta de les Brigades Azedin al-Kasem, el braç armat de Hamas, van llançar diversos coets cap a posicions israelianes. Enmig d'una escalada de tensió durant els últims dies, el gabinet israelià ha donat llum verda a l'operació aquest dilluns a la nit.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut