Gaza

Tres obusos disparats des de la Franja cauen a Israel malgrat la treva humanitària vigent

L'alto el foc entre les nou del matí i les dues del migdia permet que els habitants de Gaza s'abasteixin d'aliments

RedaccióActualitzat

Treva humanitària a Gaza. A les nou del matí, hora nostra, ha entrat en vigor la treva de cinc hores que l'ONU ha demanat per raons humanitàries per abastir d'aliments la Franja i evacuar els ferits més greus. Tant Israel com el moviment islamista Hamas han acceptat aturar els atacs durant aquest període.

Tot i això, i segons informa l'exèrcit hebreu, tres obusos de morter disparats per les milícies islamistes des de la Franja de Gaza han caigut al sud d'Israel.

Israel havia advertit abans de l'entrada en vigor de la treva de les conseqüències d'un trencament de l'alto el foc dels islamistes. Concretament ha dit que si Hamas o qualsevol altra organització aprofitaven la finestra humanitària per atacar els civils israelians o blancs militars, l'exèrcit hi respondria amb fermesa i de manera contundent.

Intensos bombardejos en les hores prèvies

Aquest alto el foc arriba, però, després d'una altra jornada intensa de bombardejos des dels dos bàndols. En les últimes 24 hores han mort 25 palestins, vuit dels quals eren nens. Quatre d'aquests nens van morir mentre jugaven a futbol en una platja de Gaza a causa d'un bombardeig de la Marina israeliana. Fonts militars hebrees, que han qualificat de tràgica la seva mort, han indicat que l'objectiu era un militant de Hamas.

Tot i la petició d'Israel als palestins del nord de la Franja perquè marxessin de casa, pocs ho han fet, seguint les consignes llançades per Hamas. Ni l'avís ni les bombes han provocat cap èxode de població. A més, els passos fronterers de la Franja estan tancats. Els seus habitants no en poden fugir.

En anteriors ofensives militars a Gaza, també es van obrir períodes semblants de treva per introduir-hi medicaments i abastir uns centres hospitalaris desbordats, tot i que en algunes ocasions l'alto el foc no es va arribar a mantenir durant tot el període estipulat.

Després de nou dies d'ofensiva militar israeliana, la situació a la Franja de Gaza ha empitjorat considerablement, amb danys materials en infraestructures vitals que podrien arribar a afectar el subministrament d'aigua. El sud de la Franja està a les fosques des que, fa uns dies, un coet palestí va ensorrar una torre d'electricitat que abastia aquest sector des d'Israel, que diu que no la repararà fins que no pugui garantir la seguretat dels seus operaris en aquesta zona fronterera.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut