Donetsk

Els rebels prorussos traslladen 196 cadàvers del vol MH17 a vagons refrigerats després d'un acord amb Ucraïna

Els rebels prorussos traslladen 196 cadàvers del vol MH17 a vagons refrigerats després d'un acord amb Ucraïna

RedaccióActualitzat

Comencen a recollir els cadàvers del vol MH17 de Malaysia Airlines. Tres dies després de l'atac que va matar 298 persones, les autoritats ucraïneses i els separatistes prorussos han arribat a un acord per traslladar els cossos.

Els milicians s'han compromès a permetre que es traslladin els cadàvers sota la vigilància dels inspectors de l'Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) i afegeixen que garantiran la seguretat dels experts si el govern de Kíev accepta una nova treva.

Els rebels han admès que ja han traslladat a Donetsk desenes de cossos de les víctimes que hi havia en zones habitades. Els milicians expliquen que no van tenir més remei que retirar els cadàvers de les zones residencials o de dins de les mateixes cases, on van caure des del cel.

Aquest diumenge ha sortit un tren refrigerat amb 196 cadàvers direcció a Donetsk. S'han aturat a Torez, a 15 quilòmetres. Els rebels asseguren que els han traslladat i han informat els observadors de l'OSCE. El govern ucraïnès els havia acusat d'haver amagat proves i robat cadàvers perquè ningú els pugui incriminar en la destrucció de l'aparell.

L'escenari, on hi impera el caos, ha motivat la indignació de la comunitat internacional, que exigeix que el president rus, Valdimir Putin, que intervingui.

El govern d'Holanda, d'on són la majoria de les víctimes, va esclatar aquest dissabte després de veure com els cadàvers es descomponien sense atenció en els camps ucraïnesos. El primer ministre, Mark Rutte, s'ha mostrat "commocionat" pel que ha qualificat d'actes de pillatge i per l'estat dels cadàvers.

"La gent es passeja amb pertinences personals de les víctimes. És repugnant."

El govern holandès calcual que aquest dilluns arribarà a la zona l'equip per indentificar les restes dels cossos.

Esperant la investigació

La comunitat internacional pressiona des del primer dia perquè s'obri una investigació independent sobre les causes de la catàstrofe a la vegada que diversos líder mundials apunten el Kremlin com a còmplice de la tragèdia pel suport que dóna als separatistes.

De moment, continua la incògnita sobre qui va disparar el míssil que va abatre el Boeing 777. En una recreació es pot veure com l'obús esclata abans d'impactar per destrossar l'aparell.

Les informacions des de la regió són contradictòries. Els rebels diuen que han recuperat part de les caixes negres i que les estan custodiant. Tot i això, els investigadors de l'OSCE encara no les han vist.

Continuen els combats

Al marge de la tragèdia de l'avió, continuen els enfrontaments a l'est d'Ucraïna. Almenys vuit soldats ucrainesos han mort a la ciutat de Lugansk i 50 més han resultat ferit en les últimes 24 hores. 

El portaveu del govern de Kíev ha assegurat que els rebels han atacat amb morters els aeroports de Lugansk i Donetsk.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut