Istanbul

Milers de dones turques es rebel·len contra el viceprimer ministre amb rialles a les xarxes socials

Milers de dones turques pengen imatges seves rient a les xarxes socials després que el viceprimer ministre considerés que una dona "no hauria de riure en veu alta" en públic

RedaccióActualitzat

Imatges de dones que riuen a cor què vols s'han convertit en una campanya viral de protesta contra el govern de Turquia. Milers de ciutadanes turques han estat penjant els darrers dies fotografies seves rient a les xarxes socials, en resposta als comentaris del viceprimer ministre i portaveu del govern, Bülent Arinç, que considera que una dona no hauria de riure sorollosament en públic.

Amb les etiquetes #direnkahkaha (resistir i riure) i #kahkaha (rialla), les dones turques s'han rebel·lat a Twitter contra Arinç, que va dir dilluns que "el decòrum és un ornament de la dona i ho és també de l'home. La dona ha de ser decorosa, saber què és decent. No hauria de riure en veu alta davant de tothom ni fer moviments seductors". La frase formava part d'un discurs en què advertia contra el perill de la destrucció de la societat i els valors familiars i recomanava la lectura de l'Alcorà.

Arinç és un dels fundadors del Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP), la formació islamista que governa Turquia des de l'any 2002. Des de la primavera passada, coincidint amb les protestes a la plaça Taksim, les xarxes socials són un escenari habitual de protestes humorístiques i satíriques, especialment respecte a la pretensió del govern de Recep Tayyip Erdogan d'educar els turcs en un estil de vida religiós i conservador. El mes de març, l'executiu d'Erdogan va bloquejar l'accés a Twitter i al portal de vídeos YouTube.

Suports des de la UE

Algunes veus occidentals s'han sumat a la campanya, com l'actriu britànica Emma Watson o la comissària europea d'Agenda Digital i vicepresidenta de la Comissió Europea, l'holandesa Neelie Kroes, que ha anunciat que al setembre anirà a Istanbul i pensa riure quan li vingui de gust.

 

 

 

 

Anar al contingut