Serinyà

Troben més restes òssies a Serinyà de l'"Homo sapiens" més antic de Catalunya, que seria una dona

Troben més restes òssies a Serinyà de l'"Homo sapiens" més antic de Catalunya, que seria una dona

RedaccióActualitzat

Les últimes excavacions a les coves prehistòriques de Serinyà, al Pla de l'Estanya, han permès trobar noves restes humanes relacionades amb el crani d'"Homo sapiens" més antic de Catalunya, presentat l'any passat. Són restes que daten de fa 22.000 anys i que, a l'espera que les anàlisis ho confirmin, correspondrien a una dona que va ser enterrada amb un aixovar funerari format per dents de cérvol, mol·luscos perforats i peces de sílex.

Els arqueòlegs han pogut recuperar un fèmur, dues tíbies, un astràgal --que és un os del peu-- i dues falanges també del peu. La troballa té un gran valor perquè data d'una època, el Paleolític superior, en què ja s'enterrava els difunts i no n'hi ha cap altra a la resta de Catalunya i Espanya, només algunes a Portugal i moltes més a Itàlia.

"Són troballes rares perquè en aquest període ja enterraven els morts i això fa difícil trobar les restes en els nivells d'ocupació" on es treballa, ha explicat el responsable de les excavacions, Narcís Soler, que ha afegit que es tracta de "les restes humanes anatòmicament modernes més antigues de Catalunya".

Aquestes restes d'extremitats inferiors han aparegut a la cova de Mollet III, el mateix lloc on van descobrir, el 1972, el crani "Homo sapiens" que, segons es va confirmar posteriorment, tenia molta més antiguitat de la que es pensava. Ara cal confirmar que, com sembla, aquests ossos i el crani pertanyien a la mateixa persona.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut