Mossul

Les forces kurdes recuperen del tot el control de la presa de Mossul, al nord de l'Iraq

L'Estat Islàmic rep la seva primera gran derrota a l'Iraq després de l'avanç imparable dels últims dos mesos

RedaccióActualitzat

Primera gran derrota de l'Estat Islàmic a l'Iraq. Milicians peixmergues kurds i forces antiterroristes de l'exèrcit de l'Iraq, amb el suport aeri dels Estats Units, han aconseguit expulsar els jihadistes de l'Estat Islàmic i recuperar del tot el control de la presa de Mossul, la més important del país, segons la televisió pública iraquiana.

Aquesta nit, les forces kurdes ja han recuperat el 60% de la instal·lació hidràulica de Mossul. Aquest embassament és una de les principals reserves estratègiques d'aigua de l'Iraq, amb una capacitat de milions de metres cúbics, i es troba a 23 quilòmetres al sud-oest de la ciutat de Dahuk, al Kurdistan. Es tracta d'un recurs estratègic per controlar l'abastiment d'aigua i la capacitat de produir electricitat. Però tenir-ne el control també és fonamental per evitar riscos. Un sabotatge a la presa provocaria inundacions devastadores a la segona ciutat del país i fins i tot a la capital, Bagdad. La presa, a més, està construïda sobre un terreny inestable i cal injectar-hi ciment periòdicament. Deixar de fer aquest manteniment seria, igualment, un risc.

Per tot plegat, els Estats Units han marcat el domini d'aquesta infraestructura com un objectiu militar prioritari. El 7 d'agost, els jihadistes van fer retrocedir les tropes kurdes que la custodiaven. Mal armats i amb pocs recursos, els peixmergues es van veure clarament superats pel potencial jihadista. Ara, l'entrada en combat de l'aviació nord-americana ha marcat un punt d'inflexió en el conflicte.

Ara bé, aquesta ajuda clau dels Estats Units per derrotar els extremistes serà limitada en l'abast i el temps, segons ha informat el president Barack Obama al Congrés nord-americà.

Mossul, la segona ciutat de l'Iraq, és el principal bastió dels bàrbars de l'Estat Islàmic, que els últims dos mesos han aconseguit el control de diverses poblacions del nord iraquià, on han instaurat un règim de terror i brutalitat. Aquest mateix cap de setmana han executat vuitanta homes yazidites al poble de Kocho, prop de Sinjar.

Els kurds recuperen Batnaia i Telesqof

No obstant això, els peixmergues han recuperat les ciutats cristianes de Batnaia i Telesqof, a la província septentrional iraquiana de Nínive.

Les forces aèries nord-americanes, per la seva banda, han bombardejat diversos grups, seus i posicions del grup radical de l'Estat Islàmic a la zona de Telquif, segons ha confirmat el president de la Comissió de Seguretat del Consell Provincial de Nínive, Mohammad Ibrahim al-Bayati.

Aquests atacs es produeixen després d'un cap de setmana en què es va tenir notícia de més atrocitats comeses per l'Estat Islàmic de l'Iraq i el Llevant (ISIL), que hauria matat 400 persones en territori iraquià i 700 més a Síria.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut