Santiago de Compostel·la

Merkel avala els resultats "de les dures reformes" de Rajoy i dóna suport a De Guindos per presidir l'Eurogrup

La cancellera alemanya avala els resultats "de les dures reformes" del govern espanyol i diu que Rajoy "ha creat els fonaments per a una marxa pròspera d'Espanya en el futur"

Marta CarnicéActualitzat

Angela Merkel i Mariano Rajoy s'han reunit aquest dilluns al parador de Santiago de Compostel·la amb la política econòmica i els nomenaments de càrrecs comunitaris encara pendents sobre la taula. El president espanyol ha tret pit davant la cancellera amb un repàs de les xifres de creixement i de creació d'ocupació a l'estat. "Després de molt temps de recessió, Espanya està creixent un altre cop. La nostra economia crea treball net per primer cop en 7 anys i hem tornat a col·locar Espanya en el camí de la creació de treball", ha admès Rajoy, que ha destacat els quatre trimestres consecutius de creixement que viu l'economia espanyola.

Tot plegat, ha dit, arran de les reformes i polítiques econòmiques que l'executiu espanyol ha hagut de dur a terme en els darrers anys, "moltes amb l'estreta col·laboració d'Alemanya". En aquest sentit, el mandatari espanyol ha assegurat: "A Espanya comencem a veure els fruits de les reformes que hem fet gràcies sobretot a l'esforç espanyol". Rajoy també s'ha mostrat convençut que les polítiques que ha portat a terme "han valgut la pena" perquè "han evitat una situació dramàtica a la qual semblava que estàvem abocats" i ha ajudat a "combatre els desequilibris". En la mateixa línia, ha defensat que, precisament, aquestes reformes són l'única forma de preservar els nivells de benestar i no tornar a caure als nivells del passat. 

Per consolidar el creixement que està vivint Espanya en els últims mesos, tots dos mandataris creuen que cal continuar amb les reformes estructurals per fomentar el creixement, restablir el crèdit a les empreses i crear llocs de treball.

Merkel ha destacat la bona sintonia entre tots dos i s'ha mostrat satisfeta dels resultats "de les difícils i dures reformes que el govern de Rajoy ha emprès amb gran ímpetu". Merkel ha destacat que l'executiu espanyol "ha creat els fonaments per a una pròspera marxa d'Espanya en el futur" i considera que la solidesa financera i l'impuls de reformes van unides i no es poden separar.

 Alemanya donarà suport a la candidatura de Luis de Guindos

Rajoy ha demanat que es completi el procés de designació de càrrecs de la comissió -Luis De Guindos aspira a presidir l'Eurogrup, i Miguel Arias Cañete, a ser comissari d'Agricultura- en el proper Consell Europeu, el 30 d'agost. "El Consell Europeu ha de ser capaç d'acordar els nomenaments pendents", ha dit Rajoy, que ha destacat la capacitat i la preparació de De Guindos, qui, segons ha dit, ha demostrat la seva vàlua en una situació d'extrema dificultat en un país que ara comença a créixer.

Merkel ha estat clara en el seu suport al ministre d'Economia espanyol. La cancellera ha dit que comparteix plenament l'opinió de Rajoy i destaca que "ha estat un excel·lent ministre d'Espanya en temps difícils" i, per tant, que Alemanya donarà suport a la seva candidatura per presidir l'Eurogrup.

Tots dos mandataris han destacat la bona sintonia que tenen i que les trobades entre ells sempre han estat fructíferes i han acabat amb solucions satisfactòries. Rajoy s'ha mostrat satisfet per haver pogut ensenyar a Merkel llocs emblemàtics de "la ciutat on vaig néixer" i de recórrer una part del camí de Santiago plegats. Es tracta d'"un record per a tota la vida", ha admès la cancellera, que ha explicat que la invitació a la ciutat natal del president espanyol "ha creat un ambient especial per a les nostres converses".

I és que aquesta primera jornada de treball arriba l'endemà que diumenge ven fer una trobada informal l'entorn del camí de Santiago, on els dos mandataris van recórrer un tram de sis quilòmetres en una jornada que va acabar amb un sopar privat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut