Barcelona

Entitats veïnals i socials es querellaran contra Jordi Pujol per tenir diners a l'estranger

Les entitats inicien una ronda de contactes amb sindicats i moviments socials per constituir-se com a acusació particular forta perquè s'investiguin els diners que l'expresident té a l'estranger

RedaccióActualitzat

La Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc), la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (Favb) i l'Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (Desc), entre altres entitats, es querellaran contra l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol per tenir diners sense declarar a l'estranger. Les organitzacions que impulsen la querella tenen previst presentar-la al setembre a Barcelona.

Ara han començat una ronda de contactes amb sindicats i moviments socials per constituir-se com a acusació particular que compti amb "un ampli front que els confereixi la força i la legitimitat necessàries".

"La societat civil catalana, afectada en primera persona, ha d'intervenir decididament per obtenir un aclariment total dels fets, la seva veracitat, l'abast i les seves implicacions", asseguren. El moviment veïnal i social considera que s'ha d'investigar si la fortuna evadida per Pujol prové d'una herència no declarada, com assegura Pujol, o d'"activitats delictives, com el cobrament de comissions per concessió d'obra pública o el desviament de fons". Per les organitzacions, en un moment que Catalunya vol decidir el seu futur, és necessari "fer neteja" i "deixar de banda el llast de la corrupció" per constituir "un règim transparent amb una ciutadania conscient i activa que en participi".

I és que, segons denuncien, és "vergonyós i absolutament intolerable" que una persona que es presentava com "el pare de la pàtria i s'aixoplugava amb la senyera quan es qüestionava la seva honradesa reconegui ara que ha estat defraudant sistemàticament la hisenda pública". Per aquestes entitats, la confessió de Pujol "té tots els indicis de ser un tallafocs davant de possibles revelacions o una coartada". "Estem davant del final d'una època", reflexionen en un comunicat, que afegeix: "La caiguda de Pujol és la d'un actor essencial del règim heretat de la transició. I, sorprenentment, l'escàndol projecta una llum crua sobre els secrets de les últimes dècades de la nostra història".

De moment, el jutjat d'instrucció 31 de Barcelona ha obert diligències per aquest cas, ha enviat comissions rogatòries a Andorra i Suïssa i ha admès a tràmit la querella de Manos Limpias, i s'ha constituït en acusació popular.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut