Utrecht

La diplomàcia espanyola veta la presentació de "Victus" a Utrecht per por que l'acte es polititzés

L'autor del llibre, Albert Sánchez Piñol, afirma que l'ambaixada va suspendre l'acte per por que es polititzés

RedaccióActualitzat

L'ambaixada espanyola a Holanda ha vetat la presentació de la novel·la "Victus", sobre la caiguda de Barcelona el 1714, que Albert Sánchez Piñol havia de fer aquest dijous a la tarda a Utrecht. Segons mitjans holandesos, l'ambaixada creu que es tracta d'una conferència "sensible", perquè es fa uns dies abans de la Diada i quan falten poques setmanes per a la consulta del 9-N. Sánchez Piñol diu que l'ambaixada ha cancel·lat l'acte per por que es polititzés. L'autor sí que va presentar el llibre aquest dimecres a Amsterdam, en un acte organitzat per Diplocat, el servei de diplomàcia català.

L'Institut Cervantes apunta a una ordre superior com a origen de la decisió de suspendre l'acte. El seu director de Comunicació, Hernando Calleja, ha mostrat el seu disgust per l'ajornament de la presentació de "Victus". Diu que és una decisió aliena al Cervantes, segons ha assenyalat a "El matí de Catalunya Ràdio": "L'Institut és una entitat que amb Catalunya no hi té cap mena de prejudici. No té cap tipus de prejudici amb les llengües cooficials espanyoles. El curs passat, cada tres dies, un acte relacionat amb Catalunya, i nosaltres el que volem és fer actes estrictament culturals".

El traductor de "Victus", el neerlandès Adri Boon, ha apuntat que les raons de l'ajornament de la presentació del llibre són polítiques: "Era obvi que l'ambaixada o potser, fins i tot, el ministeri, no ho trobava adient. Amb la Diada a les portes, amb la consulta si es fa o no es fa, la consulta a Escòcia...". Això mateix és el que informen alguns mitjans holandesos. A la televisió holandesa NOS es cita l'editora de Sánchez Piñol en aquell país, Juliette Van Wersch, que parla de "censura", i afirma que és lamentable i incomprensible que un autor no es pugui explicar sempre.

El PP, en canvi, creu que no hi ha raons polítiques darrere de l'ajornament de la presentació de "Victus" a l'Institut Cervantes de la ciutat holandesa d'Utrecht. En declaracions a "Els matins" de TV3, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha considerat que el llibre és una visió nacionalista dels fets del 1714, però que no és censurable: "Es presenta com un llibre més i cadascú fa les seves anàlisis, les seves bases històriques i interpretatives, perquè això és legítim. Això és la llibertat d'expressió i cadascú escriu en funció del que considera. Aquest llibre l'ha llegit el mateix president del govern d'Espanya".

Un simple "ajornament"

Des del govern espanyol es treu importància a la suspensió de l'acte literari. La vicepresidenta i portaveu de l'executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat el motiu amb aquestes paraules: "El mateix Institut Cervantes ha manifestat quines han estat les circumstàncies. Ens diuen que es tracta d'un ajornament derivat de les presentacions en poc temps que hi ha del llibre". Segons la portaveu, l'acte es farà un altre dia, sense que hagi concretat quan: "M'imagino que es reprendrà l'assumpte quan es consideri que, per circumstàncies de la seva presentació en temps i en forma oportuns, sigui adequat".

Mascarell: "És una decisió autoritària"

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, considera "autoritària" la decisió de l'Institut Cervantes. "Es autoritària i incompatible amb la vida democràtica", ha dit. "La democràcia no és una percepció, és una realitat concreta que es manifesta cada dia amb gestos i en pactes, i em sembla malament que gent que, probablement, no ha ni llegit el llibre, pugui considerar que a partir de principis desconeguts té dret a suspendre l'expressió lliure i democràtica de qualsevol autor", ha afegit.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut