Madrid

L'oposició retreu a Margallo que es plantegi la suspensió de l'autonomia

CiU qualifica que l'advertència del titular d'Afers Exteriors és una "ocurrència" més del ministre i ERC titlla la seva actitud d'"incendiària"

RedaccióActualitzat

L'advertència del ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, sobre la possibilitat de suspendre l'autonomia ha indignat molts dels partits de l'oposició. Els portaveus de diferents grups del Congrés han retret al ministre intransigència i falta de democràcia, i alguns d'ells han ironitzat sobre la seva actitud.

El portaveu adjunt de CiU, Pere Macías, creu que es tracta d'una "ocurrència" més del titular d'Afers Exteriors. "Les ocurrències del ministre Margallo -ha dit Macías- tenen sempre un punt de divertides. No sé si la pròxima serà intentar perseguir judicialment 1,8 milions de catalans", ha assenyalat el dirigent de CiU.

El PSOE ha demanat a Margallo que "no tiri més llenya al foc" del debat sobiranista. El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha criticat les declaracions perquè passen en un moment en què els ciutadans reclamen als seus representants "serenitat i sentit comú". Per això ha insistit que les paraules de Margallo "no semblen les més adequades".

El vicesecretari general d'UDC, Toni Font, ha replicat que l'"amenaça" sobre la suspensió de l'autonomia catalana per impedir la consulta del 9 de novembre agreujarà la situació: "Creuen que l'amenaça de suspensió de l'autonomia resoldrà el problema català? Ho empitjorarà. L'estil Victus/Institut Cervantes no serveix!", assegura Font.

El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, reclama "sensatesa" al ministre: "Que ens suspendrà la democràcia? Això és intransigència i fanatisme. Creiem que no és una manera ni seriosa ni raonable de dirigir un ministeri ni un govern". Bosch ha dit: "Demanem una mica de seny a García-Margallo, que deixi de fer l'incendiari i tingui una mica d'intel·ligència com han fet a Escòcia, on ho estan solucionant a través de les urnes."

Des d'ICV, el seu portaveu, Joan Coscubiela, reclama "més diàleg i prudència, i menys fanfarroneria". Coscubiela apunta que aquestes declaracions del ministre "no ajuden en absolut, especialment de Margallo, responsable de la diplomàcia encara que no exerceixi aquesta qualitat".

El PNB, a través del seu portaveu a la cambra baixa, Aitor Esteban, ha preguntat al ministre si l'ús de tots els mecanismes legals que assegura que el govern espanyol utilitzarà per evitar la consulta sobiranista inclou també "l'enviament de tancs". Esteban ha dit que "sona molt fort" aquesta manifestació de Margallo, i ha assenyalat que el que preocupant d'aquest tipus de declaracions és que l'executiu "no vulgui obrir les portes" a la democràcia i a l'expressió lliure de la ciutadania.

Recordem que el ministre Margallo assegura que -si cal- el govern espanyol suspendrà l'autonomia de Catalunya perquè no es faci la consulta. Des del govern espanyol es confia que la setmana que ve s'acabarà tot amb la presentació dels recursos a la llei de consultes i la convocatòria del 9-N.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut