Madrid

Rajoy: "Ara s'obre un camí per parlar i dialogar"

El president del govern espanyol interpreta que Mas ha renunciat a la consulta i diu que és "un triomf de la democràcia i la llei"

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha afirmat que "ara s'obre un camí per parlar i dialogar" en entendre que Mas ha decidit renunciar a la consulta i acatar la suspensió del decret de convocatòria i la llei de consultes per part dels tribunals.

En declaracions als passadissos del Congrés, Rajoy ha fet una crida al president de la Generalitat perquè actuï amb "seny" i "moderació" i s'avingui a dialogar dins de la llei, tot advertint que l'executiu tornarà a recórrer davant els tribunals si la llei no es respecta.

Que no se celebri la consulta, "un triomf de la democràcia i la llei"

Rajoy ha reiterat, com va dir ahir, que el fet que ja no se celebri la consulta sobiranista és "una excel·lent notícia" perquè és un "triomf de la democràcia i la llei", per sobre de la qual, hi ha afegit, "no es pot situar cap governant".

Segons el president del govern espanyol, és el que Mas hauria "d'haver fet des del començament" en comptes de prendre "decisions unilaterals", si bé ha reiterat que aquest diàleg només es pot fer dins de la llei.

Bosch, a Montoro: "Prohibirà la nova consulta pel 9-N?"

El diputat d'ERC a Madrid, Alfred Bosch, ja en sessió de control, li ha preguntat al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, si el govern espanyol pensa prohibir també la nova proposta de Mas pel 9-N. Montoro ha respost que "la resposta és senzillament aplicar la Constitució i aplicar la llei" i Bosch s'ha queixat que no li responia la pregunta. El portaveu d'ERC al Congrés ha defensat que "votar és un dret" i ha acusat l'executiu de fer de "Terminator polític" per dedicar-se només a prohibir.

Montoro ha assegurat que els espanyols han pogut decidir el seu futur en més d'una vintena d'ocasions en l'etapa democràtica, en referència a les eleccions ordinàries, i ha garantit que "podran seguir fent-ho cada vegada se celebri una convocatòria legal i amb garanties", ja sigui per elegir els seus representants polítics o per pronunciar-se sobre qüestions sobre les quals es pot consultar legalment en referèndum.

Bosch ha advertit a Montoro que els populars acabaran penedint-se d'aquesta actitud. "Se'n penediran, es quedaran sense ungles de tant mossegar-se-les perquè votar és una solució."

Duran dóna la benvinguda a l'oferta, però ho veu "molt difícil"

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha donat la benvinguda a l'oferta de diàleg llançada pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, encara que ho veu "molt difícil" abans del 9 de novembre, data prevista per a la consulta sobiranista a Catalunya.

En declaracions als passadissos del Congrés, Duran considera mal senyal que l'oferta de diàleg de Rajoy vagi acompanyada per unes declaracions del president del govern espanyol assegurant que no sap qui mana actualment a Catalunya.

"És una mala invitació al diàleg quan comences a qüestionar l'altra part del mateix diàleg", ha advertit Duran, que ha subratllat que a Catalunya hi ha un president, Artur Mas, amb un suport parlamentari, encara que en ocasions calgui fer "puntes de coixí".

Pel líder d'Unió, és necessari el diàleg i és el govern espanyol qui encara no ha posat cap oferta sobre la taula, més enllà de dir que la consulta és il·legal.

Duran ha eludit avançar com serà la consulta alternativa plantejada per Mas, ja que es tracta d'una competència del govern de la Generalitat i no pretén afegir "més confusió", encara que això sí, ha deixat clar que ell estarà a Catalunya el 9-N, però només votarà si és legal i té validesa

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut