Els presidents de l'AMI i l'AMC i el secretari del govern, amb el material gràfic de la campanya institucional del 9-N. (Foto: ACN)
Els presidents de l'AMI i l'AMC i el secretari del govern, amb el material gràfic de la campanya institucional del 9-N. (Foto: ACN)
Madrid

El govern espanyol impugnarà el nou 9-N perquè manté la pregunta de la consulta inicial

Segons l'agència Europa Press, La Moncloa també apunta que s'hi ha implicat l'administració catalana amb instruccions als funcionaris i als Mossos, encara que no figurin en cap ordre oficial

RedaccióActualitzat

El govern espanyol impugnarà el procés participatiu del 9 de novembre argumentant que la Generalitat manté la pregunta inicial de si es vol que Catalunya sigui un Estat i, en cas afirmatiu, si es vol que sigui independent, segons informa l'agència Europa Press. A més, La Moncloa també apunta que s'hi ha implicat l'administració catalana amb instruccions als funcionaris i als Mossos, encara que no figurin en cap ordre oficial.

L'executiu de Mariano Rajoy està a l'espera de l'informe que ha sol·licitat al Consell d'Estat per veure quina és la via jurídica que s'utilitza per recórrer la consulta alternativa impulsada per la Generalitat. La Comissió Permanent del Consell d'Estat, que presideix l'expresident del Congrés Landelino Lavilla, ha d'aprovar aquest dijous el dictamen sobre la legalitat del nou 9-N.

En aquest procés, és obligatori que el govern espanyol compti amb el dictamen del Consell d'Estat, preceptiu però no vinculant, que pot ser favorable o no al recurs. Si finalment aquest document s'aprova aquest dijous, el Consell de Ministres de divendres podria decidir presentar el recurs al Constitucional.

Impugnació basada en dos eixos

Els dos eixos en què pivotarà la impugnació del govern espanyol són precisament el manteniment de la pregunta i la implicació de l'administració catalana, apunta Europa Press citant fonts governamentals. En aquest segon punt, a banda de les instruccions a funcionaris i Mossos, aquestes fonts citen la difusió de vídeos animant a la participació o fins i tot la creació d'un registre de votants.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ja va dir aquesta setmana que l'Advocacia General de l'Estat està estudiant "les instruccions que s'emeten als centres escolars i als funcionaris" per veure si tenen "força provatòria suficient" per incorporar-les en un expedient d'impugnació.

La decisió d'aquest dijous del Consell d'Estat arriba després que la llei de consultes i el decret de convocatòria de la consulta inicial ja quedessin suspeses per l'admissió a tràmit, per part del Tribunal Constitucional, dels recursos presentats per l'executiu de Rajoy. Abans de presentar-los, el Consell d'Estat havia aprovat per unanimitat els dictàmens per demanar-ne la suspensió.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut