Barcelona

CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP exigeixen al PP que condemni el gest "feixista" que s'ha fet al Parlament

Els assistents del públic expulsats, convidats pel PP, aplaudien els diputats del PP i de C's

RedaccióActualitzat

Pràcticament tots els grups del Parlament, CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP, han expressat en un manifest conjunt el seu rebuig i condemna a l'"exhibició de simbologia feixista" a la cambra d'aquest dimecres al migdia, quan un convidat "ha efectuat una salutació romana al crit de 'Viva España'".

Durant la sessió de control al govern, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha expulsat sis persones de la tribuna del Parlament, convidades pel PPC, després d'advertir-los repetidament que havien d'abstenir-se d'interrompre la sessió, després que aquestes aplaudissin sonorament diverses vegades la intervenció d'una diputada popular. Un dels expulsats, Miguel Bosch, membre del Movimiento 12 de Octubre, ha alçat llavors el braç dret dues vegades abans d'abandonar la cambra, i ha proferit crits de "Viva España".

"Davant els fets esdevinguts avui a l'hemicicle del Parlament, protagonitzats per un dels convidats del PP, que a l'haver estat expulsat per la presidenta del Parlament ha efectuat la salutació romana al crit de 'Viva España' corejat pels aplaudiments d'altres, els grups de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP volem mostrar la nostra indignació i rebuig a aquesta exhibició de simbologia feixista", afirma el comunicat conjunt. Els cinc grups parlamentaris recorden que "la salutació romana va ser recuperada per Mussolini, convertint-la en un model per a la salutació nazi, i que va ser utilitzada durant les dictadures feixistes a Alemanya i Espanya", a més que "actualment la continuen utilitzant els grups feixistes a Espanya i Catalunya".

Per aquest motiu, aquestes formacions manifesten la seva "preocupació", demanant al mateix temps que aquest "no sigui un episodi insignificant per a la nostra societat ni les nostres institucions", per la qual cosa insten la Generalitat i la mesa del Parlament a "prendre les mesures oportunes davant aquests fets". A més, han "exigit" al PPC que "condemni aquesta exhibició feixista de forma clara i contundent", a l'haver estat el grup parlamentari que ha invitat els implicats en l'episodi.

Per la seva banda, Ciutadans no ha signat aquest comunicat conjunt, però en el seu compte de Twitter ha assenyalat que "els individus expulsats del Parlament per feixistes" no estaven convidats per aquest grup i ha condemnat "qualsevol conducta antidemocràtica".

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut