Madrid

Zapatero, reelegit secretari general del PSOE amb el 98,53% dels vots

Sense oposició de cap tipus i pràcticament per unanimitat. Així ha estat reelegit José Luis Rodríguez Zapatero com a candidat a la secretaria general del PSOE. El president espanyol, que enllaçarà el seu tercer mandat consecutiu, ha obtingut el 98,53% dels vots emesos pels delegats assistents al 37è Congrés del partit, que es fa a Madrid, i que el mateix Zapatero clausura avui. La nova executiva federal proposada pel líder socialista suposa una profunda renovació. Només repeteixen 15 dels 31 membres de l'anterior equip directiu i se n'incorporà un més. A més, l'executiva és totalment paritària, amb 16 homes i 16 dones. José Blanco serà el vicesecretari general i Leire Pajín, la gran novetat, secretària d'Organització. L'executiva ha obtingut el suport del 98,92% dels delegats.

Actualitzat

Zapatero, que era l'únic candidat al càrrec, ha obtingut 941 vots i ha superat el percentatge amb què va ser reelegit ara fa quatre anys, quan va obtenir el 96,10% dels sufragis. Zapatero ha estat ovacionat pels assistents al plenari del congrés i avui protagonitzarà el discurs de clausura, en què es preveu que posi l'èmfasi en la renovació dels principals òrgans del partit i en les esmenes aprovades, entre les quals destaca l'impuls a una actualització de la llei de l'avortament o a la laïcitat de l'Estat.

Gran renovació a l'executiva federal

Abans que Rodríguez Zapatero clausuri el congrés, s'ha votat la composició de l'executiva federal i del comitè federal. A l'executiva, les novetats més destacades passen per dos noms propis. El primer és el de José Blanco, que ocuparà la vicesecretaria general del partit, càrrec de nova creació, a banda de mantenir-se com a portaveu.

El lloc que ocupava Blanco com a secretari d'Organització l'ocuparà a partir d'ara Leire Pajín, l'actual secretària d'Estat de Cooperació. Pajín, que fa quatre anys que treballa estretament amb Blanco a la secretaria d'Organització del PSOE, es converteix d'aquesta manera en número 3 dels socialistes espanyols.

A la nova executiva hi haurà una paritat total, amb 16 homes i 16 dones. Hi haurà 12 secretaries d'àrea, 5 secretaries executives adscrites a aquestes i 12 vocals.

Per primer cop, una dona immigrant a l'executiva

A més, per primera vegada una dona inmigrant ocuparà un càrrec a l'executiva federal. Serà Bernarda Isabel Clemente, nascuda a la República Dominicana i metgessa de professió. La secretària de Relacions Institucionals i Política Autonòmica l'ocuparà l'andalusa Mar Moreno, actualment consellera d'Obres Públiques i Transports de la Junta. Està previst que Moreno deixi la conselleria i sigui nomenada senadora autonòmica.

Una altra andalusa, Cándida Martínez, serà secretària d'Educació i Cultura, i l'alcaldessa d'Albaida del Aljarafe, Soledad Cabezón, ho serà d'Igualtat. De la seva banda, el diputat malagueny José Andrés Torres Mora serà secretari executiu de Cultura, i el secretari provincial de Huelva i membre de la Mesa del Congrés Javier Barrero serà vocal, amb la qual cosa hi haurà sis andalusos a l'executiva.

Al capdavant de la Secretaria de Política Internacional i Cooperació hi repeteix Elena Valenciano, que pertany a la federació madrilenya, igual que Antonio Hernando, que s'incorpora a la Secretaria de Política Municipal. Finalment, aquesta secretaria no obté la denominació de Llibertats Públiques, que serà una secretaria executiva en mans d'Álvaro Cuesta. De la seva banda, Pedro Zerolo, regidor socialista a l'Ajuntament de Madrid, es manté a la secretaria de Moviments Socials.

També repeteix l'exministre Jesús Caldera, però com a secretari d'Idees i Projectes. Un altre castellano-lleonès, Octavio Granado, assumirà l'àrea d'Economia. Des d'Extremadura, els socialistes extremenys han proposat la secretària de Benestar Social, que serà Soledad Pérez, i els asturians el secretari de Medi Ambient, Hugo Alfonso Morán. De la seva banda, la murciana María González Veracruz serà secretària d'Innovació i Noves Tecnologies.

Altres que repeteixen són la mallorquina Francina Armengol i el ministre Alfredo Pérez Rubalcaba, així com el basc Rodolfo Ares, que seguirà com a vocal. La representació basca augmentarà amb la incorporació d'Eduardo Madina com a executiu sense àrea.

Finalment, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) tindrà dos representants a la nova direcció: la ministra Carme Chacón i Miquel Iceta.

Noms coneguts al comitè federal

De la llista de 46 membres del comitè federal, bona part són noms coneguts. Hi destaca la presència de la ministra d'Igualtat, Bibiana Aído, juntament amb els presidents del Congrés dels Diputats i el Senat, José Bono i Javier Rojo, respectivament. Per part catalana, destaca la inclusió del ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho.

Altres cares conegudes són el ministre d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos; el secretari general dels socialistes extremenys, Juan Carlos Rodríguez Ibarra; o la diputada andalusa Carmen Hermosín, que s'ha quedat fora de la composició de l'executiva federal, però que finalment presidirà el Comitè d'Ètica i Garanties del PSOE.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut