Barcelona

Ressò internacional de les consultes amb diverses notícies a la premsa estrangera

Nombrosos mitjans internacionals seguiran les consultes sobiranistes d'aquest diumenge, i aquest ressò ja s'ha notat aquest dissabte a l'edició de tarda del diari francès "Le Monde", on la notícia comparteix portada amb la cimera de Copenhaguen, sota el titular "Els nacionalistes catalans organitzen un referèndum", amb la paraula "referèndum" escrita entre cometes. També un altre mitjà de referència internacional com la BBC britànica situa el tema de les consultes en portada en la seva edició en línia amb un article titulat "Catalunya vota la independència d'Espanya". Una trentena d'observadors internacionals seguiran la jornada de votacions.

Actualitzat
La informació publicada a "Le Monde" és un reportatge, fet des de Vic, on el rotatiu francès destaca el vot que hi podran exercir els immigrants. També hi ha un editorial titulat "El mal català", on es diu que la Unió Europea permet contemplar actualment una ruptura sense violència i que la desintegració de l'antiga URSS o de Iugoslàvia dóna arguments als independentistes.

A l'edició en línia dels informatius de la BBC britànica hi ha un altre reportatge -també fet a Vic- on hi ha una entrevista amb el coordinador de les consultes a Osona, Alfons López Tena, a més d'altres aspectes sobre el context de les consultes.

Observadors internacionals per vetllar per la transparència

L'organització de la jornada, la Coordinadora per la Consulta sobre la Independència, ha informat que hi haurà una trentena d'observadors internacionals que vetllaran per la transparència i legitimitat de la consulta.

La delegació està formada per 34 membres, encapçalada per Cristopher White, delegat del Partit Nacional Escocès (SNP); Eva Klotz, diputada al Parlament del sud de Tirol, a Itàlia, pel Partit de la Llibertat; Jean Guay Talamoni, cap del grup parlamentari de Corsica Libera; o Jean Jambon, portaveu del partit flamenc Nova Aliança Flamenca i diputat al Parlament federal belga.

També hi són Daniel Turp, vicepresident del partit quebequès; Joe Reilly, de l'executiva del Sinn Fein; Seppl Lamprecht, vicepresident del Parlament del sud de Tirol; o les eurodiputades Jill Evans (del Partit per Gal·les) i Fridda Brepoels, pel partit flamenc NVA.

La resta d'observadors inclou alcaldes, diputats i senadors, entre ells set alcaldes i regidors del País Basc i Xosé Manuel Beiras, dirigent i exdiputat del BNG.

La delegació d'observadors visitarà durant el cap de setmana les diverses poblacions on s'efectua la consulta, que s'ha dividit en deu rutes: Penedès, Tarragonès-Baix Camp, Bages-Solsonès, Vallès Occidental, Ripollès, la Selva, Pla de l'Estany-Empordà, Urgell-Pla d'Urgell i Garrigues, Maresme i Vallès Oriental-Baix Montseny.

La Coordinadora per la Consulta ha encarregat a la delegació l'elaboració d'informes, que s'enviaran als diferents organismes internacionals com l'ONU, la Unió Europea, el Consell d'Europa, així com als ajuntaments i el Parlament.
Anar al contingut