Barcelona

El tripartit i el PP veuen confirmat el finançament irregular de CDC

El president de la Generalitat, José Montilla, els partits que integren el tripartit i el PP consideren que l'informe de l'Agència Tributària sobre el Palau de la Música demostra el finançament irregular de Convergència Democràtica (CDC). Per això, Montilla, PSC, ERC, ICV i PP insten el líder convergent, Artur Mas, a aclarir els fets abans de les eleccions. A més, atesos els indicis, li reclamen explicacions i que assenyali i destitueixi els implicats. Contràriament, des de les files de CiU, Artur Mas nega que l'informe d'Hisenda sobre el "cas Palau" provi que hi hagi hagut finançament irregular de CDC a través del Palau de la Música.

Actualitzat
El president de CiU ha refermat la posició que el seu partit expressava aquest dimarts en un comunicat, després que TV3 va tenir accés al document de l'Agència Tributària que afirma que Ferrovial pagava a Fèlix Millet per aconseguir que li adjudiquessin obres públiques, amb la implicació de membres de CDC i la Fundació Trias Fargas.

L'informe de l'Agència Tributària sobre el Palau conclou que l'expresident de la institució, Fèlix Milet, canalitzava les aportacions de l'empresa Ferrovial-Agroman, el principal mecenes del Palau, cap a la Fundació Trias Fargas, vinculada a CDC, a canvi d'adjudicacions d'obra pública.

El president de la Generalitat, José Montilla, creu que l'informe demostra que "hi ha més que indicis" que CDC es va finançar irregularment. Les conclusions del document, ha afegit, reafirmen les aprovades a la comissió d'investigació del Parlament sobre el "cas Palau." Montilla ha lamentat que Convergència "no hagi donat mai les explicacions pertinents".

En la mateixa línia, el PSC ha considerat "intolerable" el silenci de CiU "davant del que podria ser l'escàndol de corrupció més important i greu de la història de Catalunya". "Mas en sap més del que ens vol fer creure", ha assegurat el diputat socialista Jordi Terrades. Mas "no pot anar a una campanya electoral sense donar una explicació convincent i creïble al seu electorat i els ciutadans, ja que CiU va governar aquest país durant 23 anys".

Segons Terrades, els informes "apunten directament al nucli de les finances del seu partit i a qui ha estat durant molts anys el secretari personal de Mas, Daniel Osàcar".

ERC demana que s'aclareixin els fets abans de les eleccions

Esquerra Republicana ha afirmat que les possibles responsabilitats judicials pel presumpte finançament irregular que CDC haurien d'estar aclarides abans de les eleccions. El diputat Pere Bosch ha recalcat que les conclusions més significatives d'Hisenda coincideixen amb les conclusions de la comissió parlamentària sobre el cas Palau, entre elles l'existència d'un "triangle" format per l'empresa Ferrovial, el Palau i la fundació Trias Fargas -vinculada a CDC- i els seus administradors, Carles Torrent, i el seu successor, Daniel Osàcar.

ERC creu que haurà de ser el jutge qui decideixi si existeix una nova via d'investigació judicial. "L'ideal és que tots els ciutadans puguin conèixer el contingut d'aquests informes i les responsabilitats polítiques que se'n desprenen, i que se sàpiga a més quins membres del partit coneixien aquest desviament de fons i veure qui es pot presentar amb les mans netes a les pròximes eleccions", ha indicat Bosch.

ICV insta Mas a revelar els noms dels implicats

La portaveu d'ICV, Laia Ortiz, ha demanat al jutge que investiga el cas Palau, Juli Solaz, que obri diligències per investigar el suposat finançament irregular de CDC i ha exigit al president de CiU, Artur Mas, que reveli els noms dels responsables d'aquesta trama.

ICV considera que la "contundència" de l'informe de l'Agència Tributària sobre el cas Palau, ja en mans del jutge Solaz, no deixa dubtes sobre l'adjudicació d'obres públiques durant els governs de CiU a l'empresa Ferrovial a canvi de contraprestacions econòmiques, trama en la qual el responsable del Palau de la Música, Fèlix Millet, hauria actuat com a intermediari.
"CDC no pot continuar xiulant i mirant cap a un altre costat. Aquest és el llegat que han deixat a Catalunya els governs de CiU. Estem davant una espoliació del Palau de la Música al qual ara se suma una altra espoliació de les obres públiques", ha assegurat Ortiz.

El PP reclama a CiU que assumeixi responsabilitats

La portaveu del PP al Parlament, Dolors Montserrat, ha exigit a Artur Mas que assumeixi les seves responsabilitats i faci cessaments "immediats" per l'informe de l'Agència Tributària sobre el presumpte finançament de CDC.

Montserrat ha assenyalat que Mas té una doble responsabilitat davant dels ciutadans, perquè ha estat conseller en cap durant el govern de CiU i ara es presenta com a candidat a les eleccions catalanes de la tardor. "No és el líder que necessita Catalunya", ha sentenciat.

Ciutadans exigeix a CDC que aclareixi la seva relació amb Ferrovial

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha exigit al líder de CiU, Artur Mas, que aclareixi la relació de CDC amb l'empresa constructora Ferrovial. Rivera considera això una condició si Mas vol presentar-se a les eleccions catalanes de la tardor. Ciutadans defensa que els catalans no poden estar governats per persones que cobren comissions d'obres públiques. "Necessitem governants, no comissionistes".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut