Barroso i Van Rompuy, al Parlament Europeu. (Foto: Reuters)
Barroso i Van Rompuy, al Parlament Europeu en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Brussel·les

La Unió Europea insta Grècia a complir els seus compromisos amb l'eurozona

La Unió Europea confia que Grècia complirà els seus compromisos amb l'eurozona, tot i que aquest país hagi anunciat que convocarà un referèndum sobre el nou pla de rescat. Així ho han expressat en un comunicat el president de la UE, Herman van Rompuy, i el de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso. En aquest text, reiteren també que l'acord que es va adoptar a l'última cimera europea sobre el rescat a Grècia, que inclou condonar-li el 50% del deute, és el millor per a aquest país.

RedaccióActualitzat
Barroso i Van Rompuy han instat Atenes a "honorar els compromisos que ha assumit amb l'eurozona i amb la comunitat internacional" (...) "Prenem nota de la intenció de les autoritats gregues de celebrar un referèndum", però "estem convençuts que aquest acord és el millor per a Grècia", afirma el comunicat.

Els dos presidents han mantingut una conversa telefònica amb el primer ministre grec, Iorgos Papandreu, que dilluns i per sorpresa va anunciar la seva intenció de convocar un referèndum sobre l'aplicació del pla de rescat aprovat per l'eurozona a la cimera de la setmana passada i que preveu una ajuda financera de 100.000 milions d'euros. A això cal sumar una quitança del 50% del deute grec acordada amb la banca i que permetrà al país hel·lè rebaixar el seu seu deute del 150% del PIB fins al 120% el 2020.

Barroso i Van Rompuy han començat una ronda de contactes amb els membres de l'eurozona de cara a la cimera dels líders del G-20 que tindrà lloc dijous i divendres a la ciutat francesa de Canes.

Un "no" al referèndum podria provocar la fallida de Grècia


Un "no" dels grecs en el referèndum sobre el seu rescat podria provocar la fallida de Grècia, segons ha pronosticat el primer ministre de Luxemburg i president de l'eurogrup, Jean-Claude Juncker.

Juncker ha conversat amb el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, per abordar el referèndum i les seves possibles conseqüències i analitzar com es "reaccionarà en les pròximes hores" a l'anunci d'Atenes, segons ha explicat en declaracions a la ràdio luxemburguesa RTL.

Tot i opinar que no s'hauria d'especular sobre les conseqüències, Juncker ha admès que l'anunci d'un referèndum ha generat "més nerviosisme en els mercats financers" i dubtes sobre la capacitat de reacció dels polítics a Europa per aturar la crisi de deute sobirà.


Anar al contingut