Barcelona

Onze anys després del seu assassinat, Ernest Lluch veuria un escenari basc canviant

Ha arribat un altre 21 de novembre, la data en què ETA va segar la vida d'Ernest Lluch. Ja fa 11 anys que l'exministre socialista va morir assassinat d'un tret al clatell, a la porta del pàrquing de casa seva. L'organització terrorista va eliminar un dels polítics que més incansablement van lluitar a favor del diàleg. Aquest aniversari, però, arriba en un context diferent dels dels últims anys, per l'anunci d'ETA de deixar les armes i per la irrupció de l'esquerra abertzale novament al Congrés dels Diputats sota el nom d'Amaiur, amb 7 diputats. Ja s'especula amb un avenç de les eleccions basques, previstes per a la primavera del 2013.

Irene VaquéActualitzat
L'any que van matar Ernest Lluch també hi va haver eleccions generals. No van ser al novembre, sinó el 12 de març, però també les va guanyar el PP per majoria absoluta. S'obria la segona legislatura amb José María Aznar al capdavant del govern espanyol, amb 183 diputats. L'independentisme basc va quedar representat al Congrés amb 1 diputat d'Eusko Alkartasuna -el Partit Nacionalista Basc en va aconseguir 7-. Euskal Herritarrok, la candidatura de l'esquerra abertzale, va fer una crida a l'abstenció i es va autoexcloure dels comicis. 

Aquest 21 de novembre, es repeteix la majoria absoluta del PP, però amb Mariano Rajoy com a futur president de l'executiu espanyol i amb un escenari basc canviant. Després de dues legislatures il·legalitzada, l'esquerra abertzale, amb la candidatura d'Amaiur, ha capitalitzat l'anunci d'ETA de posar fi a la lluita armada. Amb el ressò encara de la irrupció de Bildu a les municipals, Amaiur ha estat la primera força aquestes generals al País Basc en nombre d'escons, dos més que el fins ara hegemònic Partit Nacionalista Basc, que continua guanyant en vots.

Amaiur ha sumat 333.000 vots entre el País Basc i Navarra, set diputats i possibilitat de tenir grup propi al Congrés -té dos diputats més dels que són necessaris, però només supera el 15% dels vots a les tres circumscripcions basques, a Navarra es queda al 14,8%-. Aquest èxit suposa el retorn amb força dels independentistes bascos a l'hemicicle, on seran la pedra a la sabata del govern de Rajoy.

El PNB, content d'haver resisit l'embranzida d'Amaiur, destaca que l'últim escó per Guipúscoa, el que ha donat a Amaiur la victòria a tot Euskadi, se'l van endur els independentistes per només mil vots.

Tant els uns com els altres es preparen per al tercer assalt, les eleccions basques, que ja han demanat que s'avancin. I es poden fregar les mans, veient com el lehendakari Patxi López ha quedat tocat per la pèrdua de 5 escons del Partit dels Socialistes, i el partit que li dóna suport al govern, el PP, s'ha estancat en 3 diputats.

Més enllà de les particularitats de cada partit, el 20 de novembre ha estat la primera vegada que els bascos han votat sense l'ombra d'ETA, un escenari pel qual va lluitar -i va morir- Lluch. Sense les armes, ja només queda el diàleg que ell va defensar fins al final.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut