Madrid

Botín: "Una part molt important de culpa de la crisi la tenen els polítics"

El president del Banc Santander, Emilio Botín, ha atribuït als polítics bona part de la culpa de la crisi. Sense entrar en cap nom, Botín ha afirmat que tenen "una part molt important de culpa" perquè no han sabut "manejar" la situació. En canvi, ha defensat els bancs, i especialment el que dirigeix, perquè "ho ha fet bé i sense ajudes públiques". El Banc Santander va guanyar l'any passat més de 5.351 milions d'euros. Això és un 35% menys que el 2010. El descens dels beneficis s'explica perquè l'entitat ha destinat més de 3.183 milions d'euros a provisions, segons ha informat l'entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

RedaccióActualitzat
Botín ha admès com a error haver invertit massa en la construcció, però ha subratllat que el Santander "ha tingut molt poca culpa de la crisi".

El banquer ha defensat que la reestructuració del sector bancari, que el govern de Mariano Rajoy té previst aprovar aquest divendres, es faci només en el termini d'un any. "Es fonamental fer-ho en un any com a màxim", ha remarcat, amb l'argument que cal que hi hagi "entitats viables, i les que no ho siguin hauran de desaparèixer i això serà bo per al país".

Botín ha confirmat que el Santander ha presentat una proposta per quedar-se amb Unnim, una de les unions de caixes intervingudes.

Menys beneficis

El resultat del Santander hauria estat de 7.021 milions d'euros, un 14% menys, si al quart trimestre no s'hagués fet un sanejament de riscos immobiliaris a Espanya per 1.812 milions d'euros bruts i l'amortització de 600 milions d'euros bruts del fons de comerç dels negocis a Portugal. A més, el banc ha aplicat els 1.513 milions d'euros nets procedents de plusvàlues a altres sanejaments extraordinaris.

Segons l'entitat, les dotacions per risc immobiliari a Espanya permeten incrementar la cobertura dels immobles adjudicats del 31% al 50%. El fons de provisions acumulat puja ja a 4.278 milions d'euros, respecte a uns actius immobiliaris adjudicats de 8.552 milions bruts.

El president de l'entitat ha destacat que el Santander ha demostrat la seva capacitat de generar resultats per arribar simultàniament a les exigències de capital marcades per l'Autoritat Bancària Europea (EBA), augmentar "substancialment" i mantenir la retribució de 0,6 euros per acció per tercer any consecutiu.

La taxa de morositat ha pujat lleugerament i es va situar el 2011 al 3,89%, enfront del 3,55% d'un any enrere. A Espanya va pujar 1,25 punts, fins al 5,49% per la caiguda del crèdit, dos punts menys a la mitjana del sector.

L'entitat destaca que ha crescut en dipòsits de clients i crèdits. I també en empleats i oficines gràcies a la seva expansió internacional. Una de les claus dels resultats és l'activitat de l'entitat a l'Amèrica Llatina, que aporta, per primer cop, més de la meitat del benefici del grup Santander; en concret el 51%. El Brasil suma el 28%; Mèxic, un 10%, i Xile, un 7%. L'Europa continental hi afegeix el 31%; el Regne Unit, el 12%, i Sovereign ja supera el 6%.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut