Madrid

Els sindicats veuen punts d'inconstitucionalitat en la reforma laboral aprovada pel govern espanyol

Els sindicats CCOO i UGT ha reiterat les seves crítiques a la reforma laboral aprovada pel govern espanyol divendres i que avui han comentat amb la ministra d'Ocupació, Fátima Bañéz, que s'ha reunit amb representants de la patronal i els sindicats. Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo veuen punts d'inconstitucionalitat en la reforma i insisteixen que agreujarà la crisi econòmica i no crearà ocupació. Els sindicats han acordat amb el govern fer reunions per parlar-ne, que han aclarit que seran trobades "tècniques" i no negociacions.

RedaccióActualitzat
Els sindicats veuen punts d'inconstitucionalitat en la reforma laboral que divendres va aprovar per decret llei el govern de Rajoy. Els màxims responsables d'UGT i CCOO, Cándido Méndez i Ignacio Fernádez Toxo, ho han dit en la roda de premsa posterior a la reunió que han mantingut amb representants de la patronal i amb la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez.

A parer dels sindicats, una qüestió que podria contravenir la Constitució és la discriminació que es fa per a la gent que treballa en empreses de menys de 50 treballadors i els que ho fan en empreses més grans, ja que la reforma laboral preveu un contracte indefinit per a empreses de menys de 50 treballadors amb període de prova d'un any, durant el qual es pot acomiadar el treballador sense indemnització.

CCOO i UGT han informat que mantindran trobades amb l'executiu per intercanviar impressions sobre la reforma però han volgut puntualitzar que seran trobades "tècniques" i no negociacions per modificar el text. Cándido Méndez ha mostrat la seva desconfiança en aquestes reunions perquè diu, no s'han de corregir "errors tècnics, sinó horrors en matèria laboral". Els sindicats no han volgut aclarir si faran vaga general i han reiterat que compliran l'acord a què van arribar amb la patronal respecte a la congelació dels sous.

Pel govern espanyol, la lectura és absolutament diferent. La ministra Fátima Báñez assegura que la reforma és equilibrada i ha respost als sindicats que és constitucional. Báñez s'ha mostrat oberta a revisar el text "tècnicament" amb els sindicats i també durant la seva tramitació parlamentària, però ha insistit a defensar la reforma que, assegura, donarà més oportunitats als 5,3 milions d'aturats que hi ha a Espanya.

Reunió a tres bandes

La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, ha explicat avui als agents socials i als representants de la patronal els detalls de la reforma laboral aprovada divendres. "Una reforma laboral històrica i que marcarà un abans i un després", tal com van apuntar Báñez i Santamaría després del Consell de Ministres.

Entre els punts clau de la reforma hi ha la reducció de la indemnització per acomiadament improcedent, l'ampliació de les condicions per a l'acomiadament precedent i mesures de flexibilitat interna que permetran a l'empresa rebaixar el sou i jornades en diversos supòsits.

El líder de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, divendres va coincidir a criticar la reforma. La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha criticat l'actitud dels sindicats i els ha acusat de convocar protestes perquè estan perdent influència. Per la seva banda, des del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol els ha acusat d'immobilistes i els ha demanat més propostes. "Els emplacem que no només es mobilitzin, sinó que diguin quina és la seva proposta de reforma", ha apuntat.




VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut