Brussel·les

Brussel·les estima que Espanya no complirà amb l'objectiu de dèficit si no adopta noves retallades

La Comissió Europea dibuixa un panorama molt negre per a l'economia espanyola si no adopta noves mesures d'austeritat. Segons els seus càlculs, Espanya no aconseguirà rebaixar el dèficit públic fins al 5,3% del PIB aquest any i fins al 3% el pròxim, com ha promès el govern de Mariano Rajoy. Diuen que Espanya tancarà el 2012 amb un dèficit del 6,4% i només una dècima menys el 2013. Tot plegat en un context de creixement negatiu i una taxa d'atur que continuarà pujant.

RedaccióActualitzat
Les previsions econòmiques de primavera de la Comissió Europea, que inclouen xifres de creixement econòmic, dèficit, deute, inflació i ocupació per al trienni 2011-2013, no auguren un futur gaire esperançador per a Espanya.

El dèficit, lluny del previst

Pel que fa al dèficit, Espanya només l'aconseguirà reduir del 8,5% al 6,4% aquest any i al 6,3% el 2013, xifres que queden molt lluny dels objectius pactats, del 5,3% i el 3% l'any que ve.

Per invertir aquesta tendència, Europa considera necessari adoptar noves retallades, a causa de les desviacions en les comunitats autònomes i la Seguretat Social.

El Fons Monetari Internacional ja va pronosticar a l'abril que Espanya reduirà el dèficit el 2012 al 6% i el 2013 al 5,7% i va calcular que no aconseguiria fins al 2018 baixar al 3% acordat amb la CE per a l'any vinent.

Recessió per dies

L'economia espanyola, a més, no creixerà els pròxims dos anys. Segons els càlculs de Brussel·les, es contraurà un 1,8% del PIB aquest any i un 0,3% el 2013.

La nova recessió, que va començar l'últim trimestre de 2011, arribarà al seu màxim durant la segona meitat d'aquest any i la Comissió avisa que la tornada al creixement podria tardar més si hi ha més retallades.

Brussel·les ha fet aquestes previsions amb les dades que té a la mà, que inclouen la retallada de 10.000 milions en educació i sanitat que Rajoy ha imposat a les comunitats però no l'amnistia fiscal prevista pel govern espanyol, davant la dificultat de calcular quins ingressos pot reportar.

Atur a l'alça

Un altre indicador que no millorarà en els pròxims dos anys és el de l'atur. Malgrat la reforma laboral, Brussel·les calcula que la taxa de parats creixerà fins al 24,4% l'any que ve i fins al 25,1% el següent.

També auguren un creixement més moderat o, fins i tot, una reducció dels salaris.

La inflació, a la baixa

L'únic indicatiu que es preveu que no es dispari és la inflació. Diuen que aquest any se situarà en l'1,9% i l'any vinent, en l'1,1, per sota de la mitjana de l'eurozona.

Això podria ser positiu per a l'economia espanyola perquè milloraria la seva competitivitat en matèria de preus.

Precisament aquest divendres s'han conegut les dades de l'IPC de l'abril, que ha pujat més del que s'esperava: dues dècimes. A Catalunya, s'ha situat en el 2,4% enfront del 2,1% de la mitjana espanyola.

Una relaxació dels objectius és possible?

En els últims dies s'ha parlat en els mitjans de comunicació de la possibilitat que la CE pugui donar un any més a Espanya, fins al 2014, per deixar el dèficit en el 3%, arran d'unes declaracions del comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, que va assegurar que el Pacte d'Estabilitat i Creixement "no és estúpid" i que deixa "espai considerable per al judici".

Fonts diplomàtiques han dit que "ara mateix no hi ha res" sobre la taula sobre un possible retard d'un any i han recalcat que, en qualsevol cas, "la flexibilització dels objectius de dèficit no depèn de la Comissió Europea; depèn de tots i al més alt nivell".

Altres fonts europees han afirmat que l'Eurogrup, que es reunirà dilluns, no s'ha plantejat de moment donar un any més a Espanya per arribar al 3% del PIB el 2013, més que res perquè entén que "el govern espanyol no vol tenir un any més "i, per tant, es tracta d'un "debat acadèmic".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut