Un home vota a la segona jornada de les eleccions a Egipte
Un home es registra per votar a la segona jornada de les eleccions egípcies (Foto: EFE)
El Caire

Les disputades eleccions egípcies finalitzen amb denúncies d'irregularitats

Egipte tanca la segona jornada electora per escollir el successor de Mubarak, en un clima de tensió i sospites de frau. Els opositors es mostren disposats a seguir la revolta si guanya Shafiq, hereu del règim, que ha tingut a favor els estaments judicial i militar.

RedaccióActualitzat
Les eleccions presidencials egípcies han viscut la seva última jornada de votació en un ambient polaritzat, amb acusacions creuades d'irregularitats i campanyes de desacreditació per part dels dos candidats. Tant l'islamista Mohammad Mursi, aspirant dels Germans Musulmans, com el militar retirat Ahmed Shafiq, es presenten a si mateixos com els guanyadors d'aquests històrics comicis, que se celebren dins d'una gran incertesa i un ambient enrarit per la falta de Parlament i Constitució al país.

Shafiq, el retorn de l'antic règim

Els seguidors de Mursi han tornat a insistir que votar per Shafiq significa el retorn de l'antic règim de Hosni Mubàrak, del qual aquest va ser l'últim primer ministre. Per la seva banda, els partidaris de Shafiq fan servir la por a la transformació d'Egipte en un estat religiós si guanya Mursi. "Estem molt segurs que Ahmed Shafiq serà el nou president d'Egipte, crec que amb un bon marge de 2 o 3 milions de vots", ha dit el cap de premsa de l'exgeneral, Ahmed Sarhan, que ha destacat la necessitat de "protegir la naturalesa civil d'Egipte". Sarhan, que ha volgut transmetre en tot moment  confiança en la victòria del seu candidat, ha assenyalat que "la revolució demanava llibertat i justícia social, i no un Estat islamista".

Mentre, un dels representants de Mursi, Ahmed Deif, ha insistit que el seu candidat és el "favorit" i ha posat en dubte la validesa dels comicis si guanya Shafiq, recordant els hàbits de l'antic règim de "jugar brut". En declaracions als periodistes, Deif ha denunciat una estratègia de difamació contra els Germans Musulmans per carregar, amb l'estigma de les irregularitats, com les que abans cometia el dissolt partit de Mubàrak.

Murci, denunciat per jugar amb les paperetes marcades

La campanya de Shafiq denuncia que han arribat de la impremta paperetes electorals ja marcades amb el nom de Mursi, en la qual cosa els Germans Musulmans han rebutjat tenir cap responsabilitat.

Així mateix, tots dos contrincants s'han acusat de continuar amb la campanya electoral, davant dels centres de votació i de tractar d'influir als indecisos o a les persones sense formació, irregularitats que han estat confirmades pel president de la Comissió Electoral, Faruq Sultà.

Detencions per irregularitats

Sultà ha informat en un roda de premsa que tres empleats de col·legis electorals han estat detinguts per marcar paperetes a favor d'un dels candidats. També han estat arrestats tres homes al Caire que feien campanya per un dels aspirants i que portaven material informàtic amb informació sobre els votants de la zona.

Els Germans Musulmans han emès un comunicat on han desmentit rotundament la seva vinculació amb els detinguts.

Enmig d'aquesta crispació, els egipcis han acudit a les urnes en un ambient de menys normalitat que en la primera jornada d'aquesta segona volta. Vista l'escassa afluència de votants, la Comissió Electoral va decidir prorrogar dues hores (fins les 22.00) la votació a causa de les altes temperatures registrades durant el dia, amb l'objectiu que un major nombre de gent pogués anar a votar.

Els resultats dels comicis no seran anunciats de manera oficials fins a finals de setmana.

Anar al contingut