Barcelona

La llum s'encareix un 3,95% al juliol i el gas puja un 2,26%

La factura elèctrica s'encareix un 3,95% de mitjana i el gas puja un 2,26%. És el segon cop en quatre mesos que augmenta la factura. Al maig la llum ja va pujar un 7% i el gas natural un 5.

RedaccióActualitzat
Els rebuts domèstics tornen a pujar. Per segon cop en només quatre mesos, els clients veuen com la llum i el gas pugen de preu.

Aquest 1 de juliol entren en vigor les noves tarifes de l'electricitat i del gas natural. La tarifa d'últim recurs (TUR) elèctrica puja un 3,95% de mitjana. El gas natural s'incrementarà un 2,26%.

En el cas del gas, l'augment suposa un sobrecost de gairebé 15 euros a l'any de mitjana. Això afectarà uns 2,5 milions de consumidors que estan acollits a la TUR. La resta, uns 4,7, són al mercat lliure i poden tenir augments de preus diferents.

En el cas de la llum, la tarifa regulada afecta uns 20 milions de persones. L'augment és conseqüència de la subhasta d'electricitat que fan trimestralment les comercialitzadores per fixar part del preu. Segons ha explicat el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, l'última va tancar amb una pujada del 9,55%.

Augment rere augment

A l'abril, el preu dels rebuts ja es va encarir. La llum va pujar un 7% en el cas del consum domèstic i un 4% per a les empreses. En el cas del gas, el preu va augmentar un 5%. La bombona de butà també es va enfilar fins als 15,53 euros.

Aquestes pujades deixen un rebut de la llum molt diferent del de fa només cinc anys. Des del 2007, la tarifa elèctrica ha pujat al voltant d'un 70%. A l'abril la FACUA ja denunciava que l'increment superava el 60% i amb la nova pujada queda prop d'aquesta xifra. A la pràctica, això suposa més de 30 euros més al mes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut