Madrid

La Casa del Rei nega que el monarca hagi fet cap retret a Rajoy sobre les declaracions de Wert

El monarca ha aprofitat la desfilada de la festa del 12 d'octubre per parlar amb el president Rajoy. Ha estat una conversa tensa sobre la polèmica d'espanyolitzar Catalunya. La Zarzuela, però, nega que hi hagi hagut cap retret al ministre Wert.

RedaccióActualitzat
El rei Joan Carles ha intercanviat unes paraules amb el president espanyol, Mariano Rajoy, aquest divendres tot just acabada la desfilada militar del Dia de la Hispanitat. Ha estat una conversa privada, però que ha semblat tensa i que tractava sobre les polèmiques declaracions del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, sobre l'aparent interès d'espanyolitzar els alumnes catalans.

Va ser la imatge de la jornada. Just al final de la desfilada, el monarca es va acostar a Rajoy i va tenir una conversa curta, d'uns minuts. Hi ha tensió entre els dos interlocutors i es pot interpretar que el rei fa referència a "espanyolitzar els catalans". La Zarzuela, però, nega que hi hagi hagut cap retret al ministre. Un portaveu de la casa del rei assegura que en la conversa s'ha parlat de Catalunya, però "en cap moment" el monarca s'ha referit a les declaracions del ministre d'Educació. 

A l'inici de la celebració, durant la salutació que ha fet el monarca a tots els ministres del govern, el rei ha dit unes paraules a José Ignacio Wert que han provocat un somriure en Joan Carles.

Wert, "molt orgullós" de les seves paraules

El rei no ha volgut fer-hi referència quan s'ha dirigit a la premsa a la recepció oficial posterior a la desfilada al Palau de La Zarzuela. En canvi, José Ignacio Wert ha afirmat, en català, que està orgullós del que va dir.

A la recepció també ha parlat el príncep Felip. De manera informal i sense càmeres ha conversat amb periodistes i els ha assegurat que Catalunya no és un problema i que tothom ha de treballar per suavitzar la tensió creada. El príncep assegura que s'estima més la Catalunya real que l'escuma de declaracions d'uns i altres i confia que la situació millori quan passin les eleccions.

Austera i sense Mas

Més enllà del context polític, la festa del 12 d'octubre s'ha celebrat des de primera hora amb la tradicional desfilada militar i sota el lema "La nostra força som tots". Vuit presidents autonòmics hi han faltat, entre ells, el president de la Generalitat, que tampoc hi ha enviat cap representant. El govern català considera que Catalunya ja va celebrar la seva diada.

A diferència d'altres anys, no s'han sentit ni crits ni xiulades i a la tribuna reial, només hi han estat presents els reis i els prínceps. La Zarzuela limita d'aquesta manera la representació de la família reial en els actes més institucionals. La infanta Elena ha seguit la desfilada, on gairebé no han participat vehicles ni aeronaus, des de la tribuna d'autoritats. No hi han anat els ducs de Palma.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut