Madrid

L'informe policial cita les famílies de Mas i Pujol, però sense proves i amb testimonis anònims

El Sindicat Unificat de Policia ha fet públic el suposat informe que, segons el diari "El Mundo", vincularia Artur Mas i Jordi Pujol amb comptes bancaris a Suïssa. En el text, es cita les famílies dels dos polítics. El document no aporta cap prova, està basat en testimonis anònims, no té data de registre i n'han esborrat l'autor.

Actualitzat
El polèmic esborrany filtrat pel diari "El Mundo" ha vist la llum. El Sindicat Unificat de Polícia (SUP), un sindicat de la Policia Nacional, ha presentat el document després de dies d'especulacions. El text, de 17 pàgines, relaciona les famílies d'Artur Mas i Jordi Pujol amb comptes bancaris a Suïssa. A més, el document no aporta cap prova, no té data de registre i n'han esborrat l'autor.

El secretari general del sindicat, José Luis Sánchez Fornet, ha assegurat en la presentació de l'informe que Mas i Pujol "no apareixen personalment citats en els 17 folis, hi apareixen els seus familiars".

El cert és que en el text només hi ha una cita directa a Artur Mas. Es tracta d'una carta que detallaria que Mas s'hauria beneficiat d'una part de les presumptes comissions que rebia el seu pare en un compte de Liechtenstein a canvi de la gestió d'una "sèrie d'entramats societaris" que, segons l'esborrany, correspondrien a la família Pujol.

En l'informe es reconeix que la carta no està a disposició de la policia ni del jutge, però que hi havia "la promesa d'entregar-la per part d'alguns dels Mossos d'Esquadra integrants en el dispositiu de registre que no estan d'acord amb la decisió dels seus comandaments de sostreure aquesta documentació del coneixement de l'autoritat judicial".

En el text, no hi ha cap vinculació d'Artur Mas amb un compte a Suïssa, contradient així el que publicava el diari "El Mundo".

Pel que fa a Jordi Pujol, el seu nom no hi apareix directament, però es fa referència al matrimoni Pujol-Ferrusola com a suposats beneficiaris d'un compte a Suïssa amb fins a 165 milions de francs suïssos, uns 136 milions d'euros. Aquesta informació es basa en el que el text denomina "testimonis voluntaris". A més, es vincula la família Pujol amb inversions als Estats Units, l'Argentina i Mèxic a través d'un dels fills del matrimoni, Jordi Pujol Ferrusola.

En el text, apareixen referències al conseller de l'Interior, Felip Puig, nombroses informacions relacionades amb el "cas Palau" i fins i tot una presumpta comissió d'1,8 milions d'euros a la Fundació Faes, vinculada al Partit Popular, per les obres del Petit Palau.

L'informe té una vintena de pàgines, no té data de registre i n'han esborrat l'autor. El sindicat ha fet arribar el document al jutge Josep Maria Pijuan, que instrueix la investigació del "cas Palau".

Empipats perquè cap jutge n'ha fet cas

En una entrevista a "Els matins" de TV3, el secretari general del sindicat ha explicat que el document l'hi han fet arribar companys agents que li han explicat que hi ha molt malestar tant al cos de la Policia Nacional com al dels Mossos d'Esquadra. Fornet denuncia que cap jutge no hagi obert diligències de comprovació dels fets que denuncia l'informe.

Fornet atribueix la filtració a "El Mundo" a un policia empipat perquè fa dos anys es va dir al jutge que Mas podria tenir comptes a Suïssa i aquest ni tan sols va demanar a les autoritats suïsses que ho investiguessin. El líder del sindicat ha defensat les filtracions quan el jutge no reacciona, segons ell, per ajudar a combatre la corrupció.

Fornet dóna plena credibilitat a l'informe perquè, diu, conté dades que des de fa temps estan en informes als jutjats.

La policia no en té constància

La presentació de l'informe contrasta amb la versió oficial. El cap policial de la UDEF, Manuel Vázquez, diu que no té constància que existeixi l'esborrany d'"El Mundo" contra Mas i Pujol. Vázquez ha explicat al jutge del "cas Palau" que ell no li consta l'existència de l'esborrany i que ell no ha demanat cap nou informe sobre el cas des que va arribar al càrrec, fa quatre mesos.

El cap de la UDEF afirma que el que apareix al diari "El Mundo" és una compilació de dades aparegudes en esborranys, apunts i declaracions de confidents.

Xoc de fiscalies

L'esborrany ha generat debat social, polític i també judicial. La Fiscalia Superior de Catalunya ha decidit investigar "El Mundo" per aquest cas i la fiscalia general de l'Estat ha reprovat la decisió.

La fiscalia catalana considera que el diari podria haver comès un delicte de calúmnies ja que els articles que va publicar vinculen Mas amb cobraments il·legals i amb comptes a Suïssa quan això, diu, no es pot deduir de cap informe ni cap dada coneguda. La fiscalia entén que "El Mundo" hauria informat sobre aquestes connexions sabent que eren "radicalment falses". A més, el fiscal català creu que si la base de les afirmacions del diari és un esborrany, és una base poc sòlida ja que no es tractaria ni d'un document oficial ni tan sols oficiós.

Aquest moviment no ha agradat al fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, que retreu al fiscal en cap català que no l'hagués informat de les seves intencions.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut