Protesta de la plataforma Aturem el fracking al ple de Vic (Foto: @icv_vic)
Protesta de la plataforma Aturem el fracking al ple (Foto: @icv_vic)
Vic

Vic es declara municipi lliure de "fracking"

La ciutat rebutja aquesta tècnica d'extracció d'hidrocarburs que ha posat en alerta municipis de la Garrotxa, el Ripollès i Osona, i també de la plana de Lleida. Els detractors asseguren que malmet el subsòl perquè, per buscar-hi gas o petroli, s'hi injecta aigua amb sorra i productes químics que acaben contaminant els aqüífers.

RedaccióActualitzat
El ple de l'ajuntament de Vic ha aprovat una moció del grup d'Iniciativa per Catalunya-Verds que declara el municipi lliure de "fracking" o fractura hidràulica, una tècnica d'extracció d'hidrocarburs que ha posat en alerta municipis de la Garrotxa, el Ripollès i Osona, i també de la plana de Lleida. Els detractors asseguren que malmet el subsòl perquè, per buscar-hi gas o petroli, s'hi injecta aigua amb sorra i productes químics que acaben contaminant els aqüífers.

Durant el ple, una trentena de membres de la plataforma Aturem el fracking han protestat, vestits amb granotes de color blanc i amb mascaretes a la cara. Un representant del col·lectiu ha demant als polítics que treballin "amb consens perquè l'animalada del 'fracking' no tiri endavant". Segons ha dit, aquesta pràctica "no és negociable perquè és una tècnic de terra cremada: arriben, destrossen, agafen i marxen, per tant, no hi haurà cap benefici per al territori i tota la feina de desenvolupament que s'ha fet està en perill".

Vic és un dels 33 municipis osonencs on es volen dur a terme projectes de "fracking". Últimament, la Generalitat ha rebaixat de 5,8 milions a 200.000 euros la fiança per poder-los executar i ha donat permís a companyies estrangeres per fer-ho. Riudaura, a la Garrotxa, és el primer municipi que es va posar en guàrdia contra el "fracking".
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut