Agents de la Guàrdia Civil enfront d'un dels locals escorcollats (Foto: ACN)
La xarxa va blanquejar 56 milions en negocis com restaurants o immobiliàries (Foto: ACN)
Lloret de Mar

Llibertat amb càrrecs per a la secretària del suposat líder de la màfia russa desarticulada a Lloret

El jutge manté la imputació a la secretària d'Andrei Petrov, el presumpte líder a Espanya del grup mafiós acusat de blanquejar 56 milions d'euros en dos anys invertint en negocis com restaurants o immobiliàries. Durant l'operació, la Guàrdia Civil va sol·licitar documentació a l'Ajuntament de Lloret de Mar sobre diverses persones i empreses.

RedaccióActualitzat
El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha interrogat aquest dissabte la secretària d'Andrei Petrov, el presumpte líder a Espanya de la xarxa mafiosa desarticulada a Lloret de Mar. És la primera de les quatre persones detingudes que compareix davant el magistrat i ha sortit en llibertat amb càrrecs.

Jessica O. continua imputada pels delictes de blanqueig de capitals en el si d'una organització criminal i de falsedat documental, segons fonts judicials. El fiscal havia demanat que se la deixés en llibertat argumentant que ha col·laborat amb la justícia i que és mare lactant d'un nadó d'un mes. El jutge també ha ordenat protecció policial les 24 hores del dia, tracte que reben els "imputats protegits". La secretària no caldrà, doncs, que comparegui al jutjat regularment però se li ha retirat el passaport i se li prohibeix abandonar el país.

Els presumptes delictes

Andrei Petrov, el seu pare, la seva secretària i l'arquitecta Pilar Gimeno estan acusats de blanquejar 56 milions d'euros en dos anys invertint en negocis com restaurants o immobiliàries. Se'ls imputen delictes contra la hisenda pública, falsedat documental i blanqueig de capitals.

Les indagacions incloses en el sumari, que Velasco ha declarat secret, parlen de l'existència de relacions societàries amb importants organitzacions criminals d'origen rus i amb Semion Mogilevitx, un dels deu criminals més buscats per l'FBI. El grup estava dotat d'una clara estructura jeràrquica el líder del qual era a Rússia, segons fonts de la investigació.

Durant l'operació de divendres, els agents de la Guàrdia Civil van sol·licitar documentació a l'Ajuntament de Lloret de Mar sobre diverses persones i empreses que presumptament servien per blanquejar diners. Des del consistori, s'ha negat tenir cap vinculació amb els negocis de la màfia russa. També hi va haver registres en una immobiliària.

Els experts denuncien que la legislació espanyola converteix la costa mediterrània en un port de blanqueig de diners de la màfia.

Integrats a la zona

Andrei Petrov s'havia infiltrat en el teixit econòmic i social de la zona i havia creat una sèrie d'empreses amb la col·laboració i l'assessorament de nombroses persones.

Per al blanqueig de capitals, aquesta xarxa feia passar els diners per tercers països i després s'invertia a Espanya en negocis financers i immobiliaris, sobretot, tot i que també es dedicaven a altres activitats entre les quals s'inclou el patrocini d'entitats esportives de la zona.

Entre els tercers països a què recorria el grup, alguns, paradisos fiscals, es troben les Seychelles, Xipre, Andorra, la República Eslovaca i les illes Verges. En tots aquests destins la trama comptava també amb societats i col·laboradors estratègicament ubicats.


Anar al contingut