Madrid

Interior diu que "no és possible" saber qui va escriure l'esborrany publicat per "El Mundo"

El ministre Jorge Fernández Díaz, que ha comparegut quatre mesos després de la publicació de l'informe que atribuïa a Mas i la família Pujol Ferrusola comptes a Suïssa, ha admès que no es correspon amb cap informe de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef) i que tampoc no forma part de cap informe judicialitzat del "cas Palau".

RedaccióActualitzat
Quatre mesos després de la seva publicació, el ministre de l'Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, ha comparegut al Congrés per explicar d'on va sortir l'esborrany policial on s'atribuïen comptes a Suïssa a Artur Mas i a membres de la família Pujol Ferrusola. El ministre ha admès que l'esborrany no es correspon amb cap informe de la Udef, la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal, a qui s'atribuïa.

Fernández Díaz ha assegurat que, després d'haver portat a terme una investigació interna, no s'ha pogut esbrinar qui en va redactar l'esborrany. "No és possible, de moment", ha afirmat el titular d'Interior, que ha afegit que tampoc no forma part de cap informe judicialitzat del "cas Palau". Tot i això, ha admès que conté algunes dades que estan sota investigació judicial i altres que no.

Segons el ministre, és habitual fer esborranys sobre dades aportades per diverses fonts, però aquests textos no sempre són validats per fer-los arribar a un jutge.

La compareixença del ministre coincideix amb la publicació, aquest dimarts, per part de diversos diaris de documents on el banc suís Lombard Odier nega tenir o haver tingut comptes a nom de Mas o els Pujol almenys en els darrers deu anys.


Expedient al secretari general del SUP

Fernández Diaz ha censurat les filtracions a la premsa de documents judicials i ha assegurat que va ser el secretari general del Sindicat Unificat de Policia (SUP), José María Sánchez Fornet, que en roda de premsa va lliurar el documents als periodistes.

El ministre ha denunciat que, "a dia d'avui", Sánchez Fornet "s'ha negat a revelar la font que li va donar l'informe" i, per aquest motiu, se li ha obert un expedient pendent de resolució definitiva.

Picabaralla amb Jordi Jané

Fernández Díaz s'ha mostrat molt enfadat després que el portaveu de Convergència i Unió (CiU) en la comissió, Jordi Jané, li preguntés si coneixia l'existència de l'informe abans que es filtrés: "Això m'ofèn, m'ofèn la pregunta. És com dir que vaig consentir o propiciar la seva publicació". El ministre ha demanat a Jané que retirés aquesta pregunta.

El portaveu nacionalista ha qualificat "d'extrema gravetat" la filtració del document i ha retret a Fernández Díaz que "membres del seu govern van utilitzar-lo per llançar insinuacions sobre comptes a Suïssa de qui era el principal candidat i ningú ha demanat disculpes". Jané ha insistit que "és un document anònim, sense data, però fa mal i avui encara no podem dir qui l'ha elaborat, qui ha utilitzat el segell del seu ministeri".

Jané, que també s'ha queixat del retard de la investigació, ha preguntat si "hi ha agents policials que van per lliure" i si "s'elaboren esborranys per a després filtrar-los".

171 investigacions per corrupció

En la mateixa compareixença, Jorge Fernández Díaz ha informat que les forces de seguretat de l'Estat tenen obertes 171 investigacions per delictes de corrupció, i que el 66% s'han iniciat durant el govern que presideix Mariano Rajoy. 59 investigacions les porta a terme la Policia Nacional i 122 la Guàrdia Civil.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut