Barcelona

Navarro aprova amb bona nota i aconsegueix tirar endavant el reglament de primàries

El primer secretari general del PSC ha sotmès per primera vegada la seva gestió a votació en el Consell Nacional i ha superat l'examen amb més del 97% dels vots. La cita ha donat llum verda al nou reglament de primàries, una aposta de l'actual direcció. Navarro llança també una nova proposta: preguntar en referèndum a la militància la possibilitat que el PSC entri en pactes de govern o coalicions electorals.

RedaccióActualitzat
El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha passat amb nota el primer examen davant del partit a què se sotmetia. Els assistents al Consell Nacional no només han avalat la seva gestió per més del 97% dels vots, també han donat llum verda a un dels seus compromisos en ser escollit: un reglament pioner a Espanya per escollir els candidats socialistes en primàries.

El líder socialista ha anat més enllà, però, en el seu afany de fer del PSC un partit més participatiu i obert. S'ha compromès a sotmetre a referèndum qualsevol possible pacte de govern o coalició perquè sigui la militància qui, en últim terme, digui què vol que facin els seus representants.

També s'han acordat per unanimitat els canvis interns en la direcció del partit després de la imputació en el "cas Mercuri" de l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos i l'exsecretari d'Organització Daniel Fernández. Els rellevaran Josep Mayoral, com a responsable de política municipal, i Esteve Terrades, com a secretari d'Organització.

Orgullós de si mateix
 
Navarro ha tret pit en diverses ocasions durant la seva intervenció davant el màxim òrgan del partit entre congressos. Assegura que des que n'és líder el partit s'ha transformat i a poc a poc ha anat recuperant la confiança dels ciutadans. El primer secretari del PSC va assumir el lideratge del partit el desembre de 2011, en un dels moments més crítics de la formació.
 
El primer secretari també ha recordat que el PSC ha discutit durant anys la possibilitat d'impulsar primàries internes o de votar de forma diferent del PSOE al Congrés en defensa dels interessos de Catalunya. Dues coses, subratlla, que no s'han fet fins que ell ha arribat al poder.
 
El socialista fins i tot ha presumit d'haver obert un debat "tabú", en referència a la seva proposta d'abdicació del rei. Un debat que, segons ell, ha guanyat vigència després de la imputació, ara en suspens, de la infanta Cristina pel "cas Nóos".

Sembla que el partit pensa igual que Navarro perquè el seu informe de gestió ha rebut l'aval del 97,9% dels vots, amb només set abstencions i cap vot en contra.

Un euro per vot

El reglament per celebrar primàries és un compromís de la direcció actual i, segurament, el PSC es convertirà en el primer partit de l'estat a celebrar-ne. Es fa amb vocació de regenerar la democràcia -diuen- però també per reflotar el partit. Les primàries serviran per triar els candidats del partit a la Generalitat o a l'Ajuntament de Barcelona.

Es farà mitjançant un procés obert a tots els ciutadans, com fan els socialistes a França. Hi podran votar els més grans de 16 anys empadronats a Catalunya. Hauran de pagar un euro i firmar una declaració de compromís amb els valors d'esquerres.

Per la seva banda, els candidats hauran de recollir el suport d'un 10% dels membres del Consell Nacional o bé un 5% dels militants. Si cap d'ells suma el 50% dels vots a la primera volta de les primàries, n'hi haurà una segona.

Aquest procés té un suport ampli dins del PSC i ha sortit amb el 99,7% dels vots favorables dels 334 assistents. Només un d'ells l'ha rebutjat.

Tots n'haurien de fer

Pere Navarro confirmava aquest divendres en el programa "Els Matins" de TV3 la intenció de presentar-se a les primàries per escollir el nou candidat socialista a la Generalitat.

En l'últim consell extraordinari del PSC, Navarro també apuntava, de passada, que el PSC no hauria de ser l'únic partit amb primàries. Creu que s'hauria d'establir per llei i la normativa que proposen que les reguli és la futura llei electoral de Catalunya. De moment, no tenen el suport dels principals partits.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut