L'advocada d'Ester Quintana, Laia Serra.
L'advocada d'Ester Quintana, Laia Serra.
Barcelona

Els dos mossos imputats en el cas d'Ester Quintana neguen l'ús de pilotes de goma i descarten un error humà

El subinspector de la unitat Dragó 40 dels Mossos d'Esquadra i l'escopeter han mantingut, davant del jutge, la mateixa versió esgrimida pel Departament d'Interior i pels seus propis companys de la unitat: que a la zona de passeig de Gràcia pròxima al lloc on Quintana va perdre l'ull només es van disparar dues salves, sense munició. També han negat la possibilitat que, per un error humà, l'escopeta llancés una pilota de goma.

RedaccióActualitzat
El subinspector de la unitat Dragó 40 dels Mossos d'Esquadra i l'escopeter que va rebre ordres de disparar salves durant la vaga general del 14 de novembre passat, tots dos imputats en el "cas Ester Quintana", han mantingut que la seva unitat no va disparar cap pilota de goma. Tots dos han declarat durant prop de dues hores davant del titular del jutjat d'instrucció número 11 de Barcelona, que investiga la querella per lesions que va presentar Quintana i, segons fonts judicials, han mantingut la mateixa versió esgrimida pel Departament d'Interior i pels seus propis companys de la unitat: que a la zona de passeig de Gràcia pròxima al lloc on va quedar ferida Quintana només es van disparar dues salves, sense munició, per dispersar els manifestants en un moment en què hi havia incidents.

Els agents, que han aconseguit esquivar les càmeres, han explicat que les dues salves es van disparar amb el canó inclinat cap a terra, tal com marca el protocol sobre l'ús d'aquest tipus d'armes, i han negat la possibilitat que, per un error humà, l'escopeta llancés una pilota de goma. Segons els agents imputats, el Departament d'Interior no s'ha posat mai en contacte amb ells per obtenir el seu relat dels fets, cosa que contrasta amb la investigació interna que la conselleria afirma haver obert sobre el cas.

L'advocada de Quintana afirma que Interior no aporta cap prova

L'advocada d'Ester Quintana, Laia Serra, ha assegurat després de la compareixença que la declaració dels dos mossos ha estat plena de "flagrants contradiccions" sobre el repartiment de tasques que correspon a cadascú, les circumstàncies i la cronologia de l'actuació de la seva unitat en la manifestació. Serra també ha destacat que "després de cinc mesos d'investigació", el Departament no ha aportat cap prova per corroborar la seva versió dels fets, versió que "únicament se sustenta en la declaració dels mateixos agents".

Els antecedents

El jutge va imputar el subinspector i l'escopeter després que els informes mèdics van concloure que la lesió d'Ester Quintana és compatible amb l'impacte d'una pilota de goma. De moment, els Mossos han lliurat al jutjat un informe detallat sobre la seva actuació el dia de la vaga general. Segons aquest document, el subinspector, que estava amb la unitat, va ordenar disparar dues salves per dispersar la gent però, en cap cas, assegura, es van llançar projectils.

El jutge, però, ha basat la imputació en l'informe forense i també en les gravacions que van fer els mitjans de comunicació a la zona, on se sent el soroll de dos projectils i poc després els crits de dolor, presumptament de Quintana. Això coincideix amb el relat dels testimonis, que han explicat que no hi havia aldarulls i ningú llançava objectes quan la dona va resultar ferida.

El cas ha qüestionat l'ús de les pilotes de goma i l'actuació d'Interior, que sempre ha mantingut que no es va disparar cap projectil.
Anar al contingut