El comissari d'Afers Econòmics, Olli Rehn.
El comissari d'Afers Econòmics, Olli Rehn.
Brussel·les

La CE conclou que l'economia espanyola caurà un 1,5% i situa el seu dèficit en el 6,5%

Brussel·les ha rebaixat lleugerament les previsions per a l'economia espanyola aquest any i augura un retrocés de l'1,5%, tot i que millora les seves perspectives per al 2014, quan l'economia podria créixer el 0,9%. Aquestes previsions, però, no han tingut en compte les noves mesures fiscals del govern de Rajoy, segons ha reconegut el mateix Rehn. La CE també preveu que l'atur augmentarà a Espanya i que aquest 2013 se situarà en el 27%.

RedaccióActualitzat
La Comissió Europea ha fet el seu dibuix de l'escenari econòmic que ens espera. La CE preveu que el dèficit espanyol se situï aquest any en el 6,5% del PIB, dues dècimes més del que preveu el govern espanyol, però que arribi al 7% el 2014. Tot plegat mentre augura que el deute públic es dispararà fins al 91,3% aquest any i el 96,8% el que ve. D'aquesta manera, millora en dues dècimes les seves projeccions per al dèficit d'aquest any del febrer i el que ve en un escenari sense canvis en la política de consolidació.

La CE, en concret, creu que Espanya baixarà el seu dèficit al 6,5% gràcies a les "mesures discrecionals d'un 2,5% del PIB que haurien de compensar l'impacte pressupostari negatiu de la recessió continuada i l'envelliment de la població". Per al 2014, l'executiu comunitari considera que el dèficit augmentarà fins al 7%, ja que expiren algunes de les mesures introduïdes el 2012. Unes dades que difereixen amb escreix al 5,5% de dèficit que preveu l'executiu de Mariano Rajoy.

L'economia caurà un 1,5% i l'atur augmentarà fins al 27% aquest any

Brussel·les també ha rebaixat lleugerament les previsions per a l'economia espanyola aquest any quan espera que el PIB retrocedeixi l'1,5%. Amb tot, millora les seves perspectives per al 2014, quan l'economia podria créixer el 0,9%. Aquestes previsions de creixement per al 2014, però, no tenen en compte algunes de les noves mesures fiscals del govern espanyol, segons ha reconegut el comissari d'Afers Econòmics, Olli Rehn, durant la presentació de les previsions macroeconòmiques de la UE. En aquest sentit, les dades "podrien estar distorsionades", ha admès.

En el seu quadre econòmic, a més, l'executiu comunitari conclou que l'atur augmentarà a Espanya aquest any, respecte a les seves previsions de febrer. En aquest sentit, assegura que el 2013 el nombre de parats se situarà en el 27%, però que baixarà fins al 26,4% el 2014. Davant d'aquestes elevades xifres, Rehn ha confirmat que la CE amplia el termini dos anys més perquè Espanya redueixi el seu dèficit per sota del 3% del PIB; és a dir, fins al 2016.

En el conjunt de la zona euro, Brussel·les ha rebaixat les previsions de creixement i ha pronosticat un retrocés del producte interior brut per al 2013 del 0,4% i, per tant, s'hauria d'esperar el 2014 per créixer i només ho faria en un 1,2%. A tota la UE, la previsió és d'un retrocés del 0,1% aquest 2013 i d'un creixement de l'1,4% el 2014.
Anar al contingut