Madrid

Sanitat exclou lesbianes i dones sense parella dels tractaments de reproducció assistida dins el sistema públic

Els consellers de Salut de les comunitats autònomes aproven en el marc del Consell Interterritorial els nous requisits per accedir als tractaments de reproducció assistida finançats per la Seguretat Social. La ministra Ana Mato defensa que es garanteix l'assistència a "totes les dones amb problemes mèdics per concebre" i al·lega que no creu que "la falta de mascle sigui un criteri mèdic".

RedaccióActualitzat
Els consellers de Salut de les comunitats autònomes han aprovat en el marc del Consell Interterritorial els nous requisits per accedir als tractaments de reproducció assistida, que en deixen fora les lesbianes i les dones sense parella. Només hi tindran cabuda les persones amb problemes d'esterilitat, com ja passa actualment a Catalunya.

Això ha posat en alerta els col·lectius d'homosexuals i també alguns partits polítics, que han alertat sobre la intenció ideològica d'aquests nous criteris. Tot i les crítiques, però, la ministra de Sanitat, Ana Mato, defensa que la nova cartera de serveis és fruit de les indicacions dels experts.

"Totes les dones que tinguin problemes mèdics per concebre poden acudir a la fecundació assistida amb finançament públic", ha remarcat la ministra. Després de precisar que serà el metge "qui decideixi" quan hi ha problemes que justifiquin l'entrada al programa, Mato ha al·legat que no creu que "la falta de mascle sigui un criteri mèdic".

Les lesbianes o dones sense parella, doncs, queden fora de la reproducció assistida finançada pel sistema públic de salut. El programa admetrà parelles integrades per una dona menor de 40 anys i un home menor de 55, i s'establirà un màxim de tres cicles per intentar concebre amb ajuda. Mato ha assegurat que el text final fa referència a persones i no pas a parelles, per evitar males interpretacions.

El Consell Interterritorial també ha aprovat la prevenció amb proves de detecció precoç de càncer de mama, de còlon i del coll de l'úter, el cribratge neonatal i la cartera bàsica en relació amb els implants cardíacs i vasculars. En el cas del càncer de còlon, totes les persones de 50 a 69 anys es podran sotmetre cada dos anys a la prova de detecció de sang oculta a la femta.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut