Santiago de Compostel·la

Traslladen el maquinista del tren a la comissaria després de rebre l'alta mèdica mentre continua la investigació

La versió dels fets de Francisco José Garzón és clau per esbrinar les causes del descarrilament. Aquest divendres es va negar a declarar davant la policia i ara està a l'espera de comparèixer davant del jutge, on no es podrà negar a parlar. El ministre de l'Interior, de visita al lloc de l'accident, ha justificat la seva detenció assegurant que hi ha "indicis clars per fer-ho". Els familiars de les víctimes han començat a acomiadar els seus morts mentre 71 persones continuen ingressades. Les 78 víctimes ja han estat identificades.

RedaccióActualitzat
Francisco José Garzón, el maquinista del tren que dimecres va descarrilar a Santiago de Compostel·la, ha estat traslladat aquest dissabte a la comissaria després de rebre l'alta mèdica. Així ho ha anunciat el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, en una compareixença des de Galícia. Fernández Díaz ha confirmat que la situació jurídica del detingut és la d'imputat per presumpte delicte d'homicidi per imprudència. D'altra banda, la Policia Científica ha conclòs en les últimes hores la identificació dels 78 cossos.

En el transcurs d'una visita al lloc de l'accident acompanyat de la ministra de Foment, Ana Pastor, i el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijoó, el titular d'Interior també ha dit que el conductor del comboi està detingut perquè "hi ha indicis clars per fer-ho".

Per la seva banda, la ministra de Foment ha afirmat que el sistema ferroviari espanyol "compleix tots els requisits de seguretat recollits en l'ordenament jurídic espanyol i europeu" i "els operaris han de complir aquests requisits". Ana Pastor ha afegit que la investigació ha d'aclarir si es van complir aquestes normes.

Les claus de la investigació

La declaració del maquinista, que just després de l'accident va reconèixer que el comboi anava al doble de la velocitat permesa, s'espera que sigui una de les claus per saber què va passar. Francisco José Garzón es va negar a declarar davant la policia divendres a l'Hospital Clínic de Santiago. Per tant, fins que no passi a disposició judicial, probablement aquest diumenge, no se sabrà la seva versió de l'accident, ja que, en aquest cas, estarà obligat a prestar declaració.

L'altra cosa que pot aportar llum a la tragèdia és l'anàlisi de les caixes negres. El jutge encara no n'ha demanat l'obertura, però se sap que es troben en bastant mal estat.

Acusacions clares

Tant ADIF com Renfe van carregar contra el maquinista divendres. Recorden que havia fet el trajecte més de seixanta vegades, i, per tant, que coneixia les característiques de la via i que hauria d'haver frenat quatre quilòmetres abans del revolt fatídic.

En canvi, el Sindicat de Maquinistes ha insistit que s'hauria de ser prudent abans d'arribar a cap conclusió.

Pel que fa als sistemes de frenada alternatius, que s'apuntava que podrien haver fallat, s'ha confirmat que al lloc de l'accident no existia cap mecanisme de frenada automàtica.

Pendents de víctimes i ferits

Familiars de les víctimes del tren descarrilat dimecres han començat aquest dissabte a acomiadar-se'n amb cerimònies de record a diferents localitats espanyoles. L'últim balanç oficial és de 78 morts.

La Policia Científica ha completat la identificació de les tres darreres víctimes. Han estat casos complicats que han obligat els forenses a portar les proves d'ADN dels familiars a un laboratori de Madrid.

El funeral conjunt per les víctimes serà dilluns a les 7 de la tarda a la catedral de Santiago de Compostel·la.

Dels prop de 200 ferits que va deixar el sinistre, 107 ja han estat donats d'alta i 71 continuen ingressats en diferents hospitals de Galícia. D'aquests, 31 es troben en estat crític i tres són criatures.

Mentrestant, al lloc de l'accident, les tasques de neteja i reparació de les vies ja han finalitzat i els trens hi tornen a circular amb normalitat.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut