El director de "The Guardian", Alan Rusbridger. (Foto: Reuters)
El director de "The Guardian", Alan Rusbridger. (Foto: Reuters)
Londres

"The Guardian" diu que el govern li va exigir destruir o entregar el material facilitat per Snowden

En un article publicat aquest dimarts, el director del rotatiu explica que fa uns dos mesos treballadors governamentals van posar-se en contacte amb ell "assegurant que representaven el punt de vista del primer ministre" i, en dues reunions posteriors, van exigir-li "que entregués o destruís tot el material" relacionat amb el cas d'espionatge.

RedaccióActualitzat
L'editor del diari britànic "The Guardian", Alan Rusbridger, ha revelat que alts càrrecs del govern de David Cameron van exigir-li que destruís o entregués els documents de l'exagent d'intel·ligència Edward Snowden, que el diari va publicar a principis de juny.

En un article publicat en l'edició d'aquest dimarts del rotatiu, Rusbridger explica que fa uns dos mesos, treballadors governamentals van posar-se en contacte amb ell "assegurant que representaven el punt de vista del primer ministre" i que, en dues reunions posteriors, van exigir-li "que entregués o destruís tot el material" relacionat amb el cas d'espionatge dels Estats Units amb el qual treballaven els periodistes de "The Guardian".

El periodista explica que el to de les reunions va ser "cordial", però "hi va haver una amenaça implícita que altres dins del govern i el Parlament estarien a favor d'un enfocament més draconià". Un mes més tard, va rebre una trucada del "centre del govern" en què, fent referència al material filtrat per Snowden, van dir-li: "ja us heu divertit, ara volem que torneu el material".

Durant les successives reunions amb "misteriosos membres del Parlament", Rusbridger va rebre sempre "la mateixa demanda: "entregueu el material de Snowden o destruïu-lo". Davant d'aquesta insistència, l'editor de "The Guardian" va respondre avisant sobre "la naturalesa de la col·laboració internacional entre periodistes i de la manera en què actualment s'aprofiten les empreses mediàtiques dels ambients legals més permissius", insinuant que el diari no tenia per què "informar des de Londres".

En aquest context, Rusbridger recorda que, fins i tot, dos experts en seguretat dels serveis d'intel·ligència britànics "van supervisar la destrucció dels discs durs del soterrani per tal d'assegurar-se que no hi havia cap 'bit' d'interès per als agents xinesos".

L'estat s'està convertint en un "aparell de vigilància"

L'editor del diari britànic també alerta sobre el paper de l'estat, l'endemà que les autoritats britàniques van retenir David Miranda, parella sentimental de Glenn Greenwald, un dels periodistes que ha cobert les notícies al voltant de les filtracions de Snowden. Miranda va passar nou hores a l'aeroport de Heathrow, on feia escala entre Berlín i Rio de Janeiro i Greenwald ja ha promès represàlies després d'aquest fet.

"L'Estat, que s'està erigint en un formidable aparell de vigilància, farà tot el possible per evitar que els periodistes informin sobre això. Molts periodistes ja ho han vist, però em pregunto quants han entès el perill que suposa una vigilància total. Encara no hem arribat a aquest punt, però pot ser que d'aquí a no gaire sigui impossible tenir fonts confidencials", adverteix Rusbridger, que també apunta que "aquells col·legues que denigren Snowden o que diuen que els periodistes hauríem de confiar en l'Estat, potser algun dia tindran un cruel despertar".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut