Un activista amb una màscara de gas a l'àrea on es diu que s'han utilitzat armes químiques. (Foto: Reuters)
Rebels i exèrcit s'acusen mútumanet de fer servir agents químics en la guerra que els enfronta des de fa més de dos anys. (Foto: Reuters)
Damasc

El règim de Bashar al-Assad acusa els rebels d'utilitzar armes químiques a prop de Damasc

La televisió estatal de Síria difon una declaració atribuïda a una font oficial que assegura que els soldats han vist elements químics i han patit asfíxia en refugis dels rebels a la perifèria de Damasc. Tot plegat coincidit amb l'arribada al país de l'enviada especial de l'ONU per al desarmament en un intent de fer pressió sobre el règim i poder investigar el suposat ús d'agents químics.

RedaccióActualitzat
La guerra civil que viu Síria des de fa més de dos anys es desenvolupa aquesta setmana tant a l'interior com a l'exterior de les fronteres del país després de saber-se la mort d'almenys 1.300 persones presumptament per l'ús d'armes químiques. L'exèrcit ha denunciat aquest dissabte que són els rebels qui van utilitzar agents químics. Ho ha fet poc després que l'enviada especial de l'ONU arribés a Damasc per intentar convèncer les autoritats sirianes que permetin investigar el suposat ús de gas nerviós en l'atac de dimecres.

Els rebels van difondre les macabres imatges de centenars de morts sense ferides externes aparents i va assenyalar al règim sirià com a culpable. Els testimonis diuen que les bombes els queien des dels turons on hi ha el palau presidencial del president Bashar al-Assad i dues bases de la seva guàrdia republicana.

Ara, tres dies després de conèixer's l'atac, fonts oficials del govern de Bashar al-Assad han contrarestat l'acusació. Asseguren que molts dels seus soldats han vist elements químics en refugis dels rebels a Yobar, a la perifèria de Damasc. Aquestes declaracions s'han difós per la televisió estatal sense identificar-ne la font. Titlla de terroristes els rebels i assegura que molts dels soldats que van entrar en els túnels han patit asfixia.

Tot plegat coincideix amb l'arribada a Damasc de l'alta representant sobre afers de desarmament de Nacions Unides, Angela Kane, per forçar el govern de Bashar al-Assad que autoritzi l'entrada dels inspectors de l'ONU per determinar si hi va haver una acció militar amb armes químiques o no. Fins ara el règim no ha respost a les peticions internacionals, arribades fins i tot de Moscou o Pequín, tradicionals aliats del règim. Precisament una delegació d'experts en armament químic de les Nacions Unides és al país des de diumenge passat per investigar tres casos sospitosos més.

Mentrestant el president dels Estats Units, Barack Obama, ha demanat al Pentàgon que estigui preparat per a possibles accions militars a Síria. Així ho ha anunciat el secretari de Defensa nord-americà, Chuck Hagel, que també ha insinuat haver començat a posicionar ja les seves forces navals. Precisament un dels destructors nord-americans, ancorat al Mediterrani, de moment no tornarà cap als Estats Units, en previsió que vagi cap a Síria.
Anar al contingut