Bellaterra

Mas aposta per una pregunta "clara i inclusiva", mentre que CDC pressiona el PSC perquè se sumi a demanar la consulta al Congrés

El líder de Convergència ha assegurat a porta tancada en el Consell Nacional que la pregunta de la consulta ha de ser clara i "inclusiva". En la trobada, la formació nacionalista ha demanat als socialistes un canvi d'estratègia perquè s'ha de demanar el mecanisme per poder fer la consulta.

RedaccióActualitzat

Una pregunta clara i inclusiva. Aquesta és la idea del president de la Generalitat, Artur Mas, per la pregunta de la consulta d'autodeterminació que ha de convocar el 2014. Mas ho ha manifestat en el Consell Nacional de Convergència Democràtica. Ho ha fet a porta tancada, però n'han transcendit alguns detalls.

Segons fonts del partit, després de citar Escòcia com referent a seguir, Mas s'ha marcat com a objectiu que hi hagi a la societat catalana una majoria clara i transversal a favor de la consulta d'autodeterminació. I sobre la pregunta, ha afirmat que ha de ser clara.

Aquestes paraules de Mas arriben dies després que CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP acostin posicions per portar el debat sobiranista al Congrés, demanant el traspàs a la Generalitat de la competència que permet a l'Estat convocar referèndums mitjançant l'article 150.2 de la Constitució.

Valentia al PSC

Convergència demana al PSC que sigui valent i es demarqui del PSOE. Des del Consell Nacional que el partit ha fet a Bellaterra, la formació nacionalista ha demanat als socialistes un canvi d'estratègia perquè asseguren que Catalunya vol votar.

El vicesecretari de coordinació institucional de Convergència, Lluís Corominas, demana valentia al PSC per desmarcar-se del PSOE sobre la consulta. Corominas remarca la necessitat que els socialistes se sumin a la petició del traspàs de competències per fer la consulta.

Corominas ha declarat que espera que el PSC finalment prioritzi "el benestar dels catalans i la democràcia" per sobre de l'obediència al PSOE. El líder convergent ha recordat que el text que impulsen CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP també comporta l'acord amb l'Estat i ha reclamat a Navarro coherència amb allò que han defensat fins ara els socialistes catalans.

Acord amb Reagrupament

En el Consell Nacional, el Comitè Executiu Nacional de CDC ha aprovat un esborrany de document per associar-se amb Reagrupament.cat i concórrer plegats a les eleccions.

Segons el secretari d'Organització convergent, Josep Rull, l'associació liderada per Joan Carretero serà "entitat associada" de CDC, participarà sense vot als òrgans de direcció convergents i "totes dues organitzacions es reconeixen mútuament la voluntat de tirar endavant un procés de transició nacional que culmini en la independència de Catalunya".

Rull ha apuntat que no calia consultar-ho amb UDC perquè es tracta d'un "acte de sobirania" dels convergents, i la col·laboració amb Reagrupament es farà sempre a través de CDC.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut