Madrid

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència invalida la subhasta elèctrica i deixa en suspens l'encariment de l'11% del rebut de la llum

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència invalida la subhasta elèctrica per "circumstàncies atípiques" i obre la porta al govern a anul·lar l'encariment. L'organisme regulador assenyala que fa quatre anys que recomana canviar l'esquema de la subhasta.

RedaccióActualitzat

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha decidit que "no és procedent validar" la subhasta elèctrica que aquest dijous va establir un increment de l'11% de la factura de la llum a partir de l'any que ve. Aquesta decisió frena el polèmic encariment del rebut, a l'espera que el govern espanyol decideixi si obliga les elèctriques a repetir la subhasta.

L'encariment d'un 11% del rebut de la llum va fer que tothom posés el crit al cel, inclòs el mateix executiu de Mariano Rajoy. El ministre Soria va insinuar que les companyies podrien haver manipulat el mercat per fer pujar els preus. És per això que va donar un termini de 24 hores perquè la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ho investigués. Fins i tot el president Rajoy s'hi va referir, de resquitllada, des d'Europa. Preguntat pels periodistes, va contestar amb un "ho intentarem arreglar".

L'informe d'aquest organisme no s'ha fet esperar i ha decidit invalidar una decisió que a partir del gener hauria suposat un encariment del rebut de mitjana de prop de deu euros al mes, és a dir, més de 100 euros l'any. Ho justifica per "la concurrència de circumstàncies atípiques i un context de preus elevats en el mercat diari durant les setmanes prèvies". L'organisme regulador assenyala en un comunicat que fa quatre anys que recomana canviar l'esquema de la subhasta.

La patronal Unesa es va espolsar aquest dijous les acusacions sobre irregularitats assegurant que la subhasta ha seguit exactament el mateix procediment que les anteriors.

Consumidors i empresaris, preocupats

Les crítiques a l'anunciat increment han estat unànimes en tots els sectors de la societat, especialment perquè ha coincidit amb l'aprovació de la nova reforma elèctrica que no ha acceptat que es pugui debatre sobre la pobresa energètica que afecta milers de llars.

Les associacions de consumidors recorden que la llum ja s'ha encarit prop d'un 4% aquest 2013 i adverteixen que moltes famílies no podran aguantar una pujada de l'11%. El constant increment de preus de serveis bàsics com el de la llum ha disparat l'anomenada pobresa energètica així com el perfil dels que necessiten les ajudes. En només dos anys, Càritas ha multiplicat gairebé per quatre els diners que ha destinat a pagar factures a la demarcació de Barcelona.

Des de la PIMEC denuncien que Espanya és el tercer país europeu on la llum és més cara. Els empresaris recorden que els elevats preus els fan perdre competitivitat. A més a més, les petites i mitjanes empreses han de pagar més per la llum que les grans empreses, que aconsegueixen bons descomptes negociant directament amb les elèctriques.

 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut