Ana Pastor amb el president de Panamà, Ricardo Martinelli. (Foto: EFE)
Ana Pastor amb el president de Panamà, Ricardo Martinelli. (Foto: EFE)
Panamà

La ministra de Foment anuncia un principi d'acord en el conflicte entre Sacyr i el govern de Panamà

Des de Panamà, la ministra de Foment, Ana Pastor, ha anunciat que les parts han acceptar seure i trobar una solució per evitar que Sacyr, la principal empresa del consorci encarregat de les obres del canal, n'aturi l'ampliació després de reclamar sobrecostos per més de mil milions d'euros.

RedaccióActualitzat

La ministra de Foment, Ana Pastor, ha aconseguit tancar un principi d'acord amb el consorci a càrrec de l'ampliació del canal de Panamà i l'executiu del país. Pastor ho ha anunciat després de reunir-se amb el president panameny, Ricardo Martinelli, les constructores i l'Autoritat del Canal.

El consorci, liderat per l'espanyola Sacyr, s'ha compromès a tramitar les seves reclamacions a través d'un tribunal independent, tal com estipula el contracte firmat amb el govern panameny --un contracte valorat en 5.000 milions de dòlars--.

"El compromís del consorci és que totes les reclamacions aniran per la via dins del contracte; per tant, ja hi ha un primer acord. També s'asseuran a parlar i a dialogar per intentar resoldre tots els problemes", ha afirmat Pastor en declaracions als periodistes.

La setmana passada, el consorci empresarial encapçalat per Sacyr va anunciar que suspendria l'obra si no se li pagaven 1.200 milions d'euros en concepte de sobrecost per un problemes geològics no detectats. L'Autoritat del Canal, en total desacord, havia anunciat que tenia un "pla B" que permetria acabar les obres si Sacyr no continuava el projecte.

El cas s'ha anat complicant. La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) investigarà la venda de gairebé tres milions d'accions de Sacyr que José Manuel Loureda, conseller, expresident i segon accionista de la constructora, va fer entre el 23 i el 31 de desembre, just abans que es fes públic el conflicte pels costos de les obres. La venda de les accions es va tancar per un preu total d'uns onze milions d'euros.

D'altra banda, arran d'un informe del Tribunal de Comptes, s'ha sabut que, l'any 2009, el govern Zapatero, per aconseguir guanyar el concurs per a les obres del canal, va avalar la constructora amb 150 milions d'euros. Eren els temps en què, tot i la crisi econòmica, la ministra Salgado parlava de "brots verds"; així que, per aconseguir el "caramel" de Panamà, el govern espanyol va avalar Sacyr assumint molts riscos i en contra del criteri de la companyia pública asseguradora.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut