Barcelona

L'Ajuntament tanca la porta del diàleg "amb els violents" i avisa Can Vies que "el temps s'esgota"

L'Ajuntament tanca la porta del diàleg "amb els violents" i avisa Can Vies que "el temps s'esgota"

RedaccióActualitzat

Després de la cinquena nit d'incidents en sis dies, a l'Ajuntament de Barcelona se li acaba la paciència. El primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn, avisa que "el temps s'esgota" i demana que, si hi ha algú a Can Vies "que vol dialogar, que surti i doni la cara".

Forn ha explicat que té un nou pla d'actuació per a Can Vies que dilluns comunicarà als grups municipals. No n'ha avançat cap detall, però ha assegurat que "no ens sotmetrem a la violència" i ha mostrat tot el suport al treball dels Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Urbana i els serveis municipals de neteja.

45.000 euros de destrosses

Amb to dur i contundent, el també president de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), entitat propietària de l'edifici que va instar el procés judicial de desallotjament de Can Vies, ha informat en roda de premsa que aquest dissabte a la nit s'han cremat 38 contenidors, dotze vehicles han resultat calcinats totalment o parcialment i una estació del Bícing ha quedat també afectada.

Les despeses de les destrosses de l'última nit d'aldarulls pugen a 45.000 euros, sense comptar els danys particulars. Des de dilluns, la xifra s'enfila fins als 200.000 euros​.

Petita porta al diàleg

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, ha qualificat d'intolerables els aldarulls, tant els de dissabte com els de tota la setmana, i ha assegurat que, enfront de la violència, no hi ha marge per al diàleg. Tot i això, ha demanat que, si hi ha algú dins del col·lectiu de Can Vies que encara aposti pel diàleg i no per la violència, que faci un pas endavant. 

Malgrat que amb el seu discurs semblava més inclinat a tancar la porta a la negociació, Forn no ha rebutjat la possible mediació de la síndica de Barcelona i el síndic de Greuges de Catalunya, que han ofert aquests dies la seva intervenció en aquest conflicte. "Estem parlant amb la Síndica i el Síndic de Greuges", ha dit.

Forn ha volgut recordar que l'ajuntament "porta mesos dialogant en condicions complicadíssimes, amb persecució fins i tot de la persona que havia de dialogar", en referència al regidor del districte de Sants, Jordi Martí. A més, TMB va sol·licitar, segons ha dit, la prolongació durant un mes del compliment de la sentència del Tribunal Suprem que donava la raó a la propietat de l'immoble per continuar les converses amb els representants dels col·lectius de Can Vies. Segons el seu parer, el consistori ha fet "tots els esforços de diàleg". "Ha estat impossible", ha conclós.

Sobre els centenars de persones aquest cap de setmana es dediquen a la reconstrucció de l'edifici de Can Vies, Forn ha recordat que hi ha dos informes dels Bombers de Barcelona i de l'empresa encarregada de l'enderroc que indiquen que l'estructura està debilitada i es perillós accedir-hi.

Matí de reconstrucció, tarda de protesta i nit d'incidents

La jornada de dissabte ha estat carregada de contrastos. Al matí, els col·lectius ocupants de Can Vies han iniciat la reconstrucció de l'espai sense cap oposició policial. S'hi han sumat alguns veïns, en un ambient de col·laboració on fins i tot s'han pogut veure una cadena humana per desenrunar l'espai i criatures dibuixant un mosaic en suport al centre.

A la tarda, milers de persones han sortit al carrer per defensar Can Vies i denunciar el desallotjament i la demolició de l'espai. La marxa ha transcorregut pacíficament durant més de dues hores, però a la nit ha tornat la tensió.

Al final de la marxa, un grup descontrolat i violent ha cremat contenidors al Raval i ha encès un cotxe aparcat. La policia ha encerclat els últims manifestants i no els ha deixat anar fins a identificar-los.

Iniciativa per Catalunya ha qualificat les identificacions de "retenció il·legal" i ha demanat la compareixença del conseller d'Interior, Ramon Espadaler.

Sis detinguts i 225 identificats

En total, hi ha sis detinguts i 225 identificats. Segons confirmen els Mossos d'Esquadra, quatre de les detencions les han fet agents del cos, i les dues restants, la Guàrdia Urbana. Es tracta de dos adults i dos menors. 

​​Des que va començar la protesta s'ha detingut una setantena de persones. La majoria han quedat en llibertat amb càrrecs, però n'hi ha dos per a qui el jutge ha decretat presó provisional.

Un dels empresonats és Sergi Rubia. La seva família titlla de "desproporcionada" la presó preventiva i exigeix proves als Mossos.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut